Zamknij

Zupa na zimowe dni

08:25, 10.02.2021 Redaktor Aktualizacja: 08:35, 10.02.2021
Skomentuj

Gorąca propozycja w eKuchni to niezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku oraz nutą pikanterii w postaci chilli. Idealnie rozgrzewa w zimowe dni. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 650g fileta z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • tymianek
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 200g słodkiej śmietany 30%
  • 100g śmietany 18%
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 300ml sosu chilli
  • 1 zupa cebulowa (w proszku)
  • 100g śmietankowego serka topionego
  • 600ml wody

Wykonanie

1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do lodówki na około 60minut.

2. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2cm. Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chillii i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową, dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści, gotować około 15minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%