Zamknij

Sobota bez babki? Niemożliwe

05:17, 20.02.2021 O.R Aktualizacja: 05:19, 20.02.2021
Skomentuj

Lekka, puszysta babka z wyrazistą cytrynową nutą, oblana delikatną białą lukrowo-cytrynową polewą to propozycja Eweliny Pędzikowskiej, kulinarnej blogerki z Kutna. 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 180g cukru
  • 200g masła extra
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skóra i sok z 1 cytryny masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do oprószenia formy

Polewa cytrynowa:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

1. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.

2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni.

4. Polewa cytrynowa: Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać, stopniowo dodać pozostały sok i mieszać aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.

5. Gotową wystudzoną babkę polać lukrem cytrynowym.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%