Lekka, puszysta babka z wyrazistą cytrynową nutą, oblana delikatną białą lukrowo-cytrynową polewą to propozycja Eweliny Pędzikowskiej, kulinarnej blogerki z Kutna.
Składniki:
Polewa cytrynowa:
Wykonanie:
1. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni.
4. Polewa cytrynowa: Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać, stopniowo dodać pozostały sok i mieszać aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
5. Gotową wystudzoną babkę polać lukrem cytrynowym.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz