Zamknij

Sałatka z melonem, wędzonym łososiem i chrupiącym słonecznikiem

09:04, 21.05.2020 Redaktor Aktualizacja: 06:27, 22.05.2020
Skomentuj

Szybka i łatwa w przygotowaniu kolorowa, sezonowa sałatka ze świeżej rukoli, soczystego melona, dojrzewających w słońcu koktajlowych pomidorków, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i mocnym koperkowym akcencie, posypana chrupiącym słonecznikiem smakuje obłędnie.

Poleca http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1 melon
  • 100g rukoli
  • 130g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 zielony ogórek
  • 120g mini mozzarelli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 50g pestek słonecznika
  • sól i pieprz

Dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżka miodu
  • 1łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

Melona przekroić na pół i z miąższu wydrążyć specjalną łyżeczką kulki (w przypadku gdy nie mamy takiej łyżeczki to wystarczy pokroić w kostkę).

Rukolę umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy.

Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Dressing:

Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, melon, ser mozzarella, posypać słonecznikiem, wymieszać i polać dressingiem.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%