Krucha tarta z jabłkami i delikatną bitą śmietaną to świetna propozycja deseru na sobotnie popołudnie. Słodkie przepisy Eweliny Pędzikowskiej znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto kruche:
Mus jabłkowy:
Bita śmietana:
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty o średnicy 26cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Mus jabłkowy:
Jabłka przełożyć do garnka, wlać wodę i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2 łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
Bita śmietana:
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder
i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
Tartę wypełnić musem jabłkowym i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć bitą śmietanę, posypać cynamonem i na całości ułożyć perełki dekoracyjne. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz