Chrupiące jabłkowe roladki pachnące cynamonem, oblane orzeźwiającym cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Cytrynowy lukier:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać.
Lukier cytrynowy:
Sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania konsystencji lukru.
Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka, ekstrakt cytrynowy i wyrośnięte drożdże, wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3-5mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 8x12cm.
Na każdym prostokącie ułożyć jabłko, posmarować rozkłóconym jajkiem i zwinąć w roladki.
Gotowe roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 15-20 minut.
Po tym czasie roladki wystudzić i polać cytrynowym lukrem.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz