Zamknij

Azja w eKuchni: krewetki z chrupiącymi warzywami

08:17, 07.11.2019 O.R Aktualizacja: 08:32, 07.11.2019
Skomentuj

Niezwykle aromatyczne danie z delikatnymi krewetkami, zdrowym makaronem orkiszowym, chrupiącymi świeżymi i kolorowymi warzywami w towarzystwie pachnącego imbirem, cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

Składniki:

  • 250g mrożonych krewetek
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 200g groszku cukrowego
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 200g mini marchewki
  • 400g pieczarek
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 250g makaronu orkiszowego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, szczypiorek pokroić, a cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować aż sos zgęstnieje.

Do sosu dodać mini marchewki, umyty groszek cukrowy oraz krewetki. Całość doprawić solą, pieprzem i delikatnie wymieszać.

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.

Do sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać. Makaron z krewetkami w sosie azjatyckim podawać posypany świeżym szczypiorkiem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%