- Potrawa kuchni włoskiej w mojej odsłonie. Ravioli wypełnione po brzegi farszem z delikatnym łososiem i polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i szybko znikają z talerzy domowników. Naprawdę warto poświęcić troszkę więcej czasu aby przygotować to pyszne danie, a uśmiech i zadowolenie na twarzach rodziny wynagrodzi ten trud - mówi Ewelina Pędzikowska.
Zajrzyj na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Koperkowo- orzechowo masełko:
Wykonanie:
1. Farsz:
Filety z łososia umyć, osuszyć, natrzeć olejem, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 - 20 minut. Po upieczeniu zdjąć skórę z łososia, a mięso przełożyć do miski i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie łososia rozgnieść widelcem, dodać ser, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, kurkumy i rozkłócone jajka. Ciasto zagnieść aż do połączenia składników następnie wlać letnią wodę, oliwę, cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2mm (podsypać mąką). Na każdej połowie rozwałkowanego ciasta nałożyć łyżką farsz w odległości 4-5cm, posmarować rozkłóconym białkiem i złożyć płat ciasta na pół. Docisnąć dłonią, wycisnąć nadmiar powietrza, a następnie wyciąć specjalnym wykrawaczem lub radełkiem ravioli.
4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać ravioli i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Koperkowo- orzechowe masełko:
Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.
6. Gotowe ravioli podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz