Zamknij

Ravioli z łososiem i koperkowo-orzechowym masełkiem

08:04, 23.10.2019 Redaktor Aktualizacja: 08:05, 23.10.2019
Skomentuj
reo

- Potrawa kuchni włoskiej w mojej odsłonie. Ravioli wypełnione po brzegi farszem z delikatnym łososiem i polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i szybko znikają z talerzy domowników. Naprawdę warto poświęcić troszkę więcej czasu aby przygotować to pyszne danie, a uśmiech i zadowolenie na twarzach rodziny wynagrodzi ten trud - mówi Ewelina Pędzikowska.

Zajrzyj na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:
Ciasto:

  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • około 2 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 1 rozkłócone białko do posmarowania ciasta

 

Farsz:

  • 300g świeżego, surowego łososia
  • 250g sera ricotta
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Koperkowo- orzechowo masełko:

  • 100g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 80g orzechów włoskich

 

Wykonanie:

1. Farsz:

Filety z łososia umyć, osuszyć, natrzeć olejem, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 - 20 minut. Po upieczeniu zdjąć skórę z łososia, a mięso przełożyć do miski i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie łososia rozgnieść widelcem, dodać ser, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, kurkumy i rozkłócone jajka. Ciasto zagnieść aż do połączenia składników następnie wlać letnią wodę, oliwę, cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

 

3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2mm (podsypać mąką). Na każdej połowie rozwałkowanego ciasta nałożyć łyżką farsz w odległości 4-5cm, posmarować rozkłóconym białkiem i złożyć płat ciasta na pół. Docisnąć dłonią, wycisnąć nadmiar powietrza, a następnie wyciąć specjalnym wykrawaczem lub radełkiem ravioli.

 

4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać ravioli i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

 

5. Koperkowo- orzechowe masełko:

Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.

 

6. Gotowe ravioli podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%