Na początek tygodnia w eKuchni niezwykle aromatyczna, słodko-ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczystego kurczaka, świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki i trawy cytrynowej to świetna mieszanka smaków z całego świata. Wspomnienie z wakacji serwuje Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut.
Marchew, mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a brokuł pokroić na mniejsze różyczki.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać papryczkę chilli, starty imbir, trawę cytrynową, kurkumę, paprykę ostrą, słodką i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew i wlać bulion drobiowy, gotować do momentu aż marchew będzie al dente. Po tym czasie dodać kurczaka, brokuł, mango i chwilę gotować. Na sam koniec wlać mleko kokosowe, sok z limonki, zagotować i całość jeszcze chwilę gotować. Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz