Zamknij

Sernik mojito czyli limonowo-miętowe orzeźwienie

08:34, 21.11.2020 O.R. Aktualizacja: 08:35, 21.11.2020
Skomentuj

Ciasto o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość świetnie komponuje się w pyszny deser na sobotnią imprezę w gronie przyjaciół. 

Więcej przepisów na słodkie soboty na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 55g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z limonki
  • otarta skórka z 1 limonki
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président
  • 200ml śmietany 36%
  • 150g cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 160ml wody
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 80ml soku z limonki
  • skórka otarta z 2 limonek
  • około 20 sztuk listków mięty

 

Poncz:

  • 70ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sok z połowy limonki
  • 40ml białego rumu (w wersji dla dzieci pominąć składnik)

 

Galaretka limonkowa z miętą:

  • 350ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 70ml soku z limonki
  • otarta skórka z 2 limonek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 50ml syropu miętowego
  • 20 sztuk listków mięty

 

Dodatkowo:

  • bita śmietana
  • listki mięty
  • plasterki mięty

 

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, sok i skórkę z limonki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 26cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

2. Poncz:

Ciepłą wodę wymieszać z cukrem, sokiem z limonki i pozostawić do wystudzenia.

3. Masa serowa:

Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukry, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do miski, dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem do postaci jednolitej masy . Na samym końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę, drobno posiekane listki mięty i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką.

4. Galaretka limonkowa z miętą:

Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia.

5. Składanie ciasta:

Na dnie tortownicy o średnicy 23cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wylać galaretkę limonową z miętą i ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Gotowy serniczek udekorować bitą śmietaną, listkami mięty i plastrami limonki.

 

(O.R.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%