Ciasto o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość świetnie komponuje się w pyszny deser na sobotnią imprezę w gronie przyjaciół.
Więcej przepisów na słodkie soboty na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Biszkopt:
Masa serowa:
Poncz:
Galaretka limonkowa z miętą:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, sok i skórkę z limonki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 26cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
2. Poncz:
Ciepłą wodę wymieszać z cukrem, sokiem z limonki i pozostawić do wystudzenia.
3. Masa serowa:
Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukry, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do miski, dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem do postaci jednolitej masy . Na samym końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę, drobno posiekane listki mięty i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Galaretka limonkowa z miętą:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia.
5. Składanie ciasta:
Na dnie tortownicy o średnicy 23cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wylać galaretkę limonową z miętą i ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Gotowy serniczek udekorować bitą śmietaną, listkami mięty i plastrami limonki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz