Delikatna sałatka z łososiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to nowa propozycja Eweliny Pędzikowskiej na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.
Składniki:
Dressing:
Wykonanie:
1. Łososia, umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
2. Rukolę umyć i osuszyć.
3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i pokroić na połówki.
4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
6. Dressing:
Sok z limonki i pomarańcza dokładnie wymieszać z miodem, olejem i musztardą francuską. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
7. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki łososia, plastry pomarańczy, winogrono, ziarenka granatu, grzanki i posypać płatkami migdałowymi. Na końcu polać dressingiem.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz