Zamknij

Sałatka z łososiem, grzankami i orzeźwiającymi owocami

08:03, 14.10.2019 O.R Aktualizacja: 10:34, 15.10.2019
Skomentuj

Delikatna sałatka z łososiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to nowa propozycja Eweliny Pędzikowskiej na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. 

Składniki:

  • 360g świeżego łososia
  • 130g rukoli
  • 2 pomarańcze
  • 1 granat
  • 15 kulek winogrona ciemnego
  • 2 kromki chleba razowego
  • 25g płatków migdałowych

Dressing:

  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Łososia, umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

2. Rukolę umyć i osuszyć.

3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i pokroić na połówki.

4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.

5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

6. Dressing:

Sok z limonki i pomarańcza dokładnie wymieszać z miodem, olejem i musztardą francuską. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

7. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki łososia, plastry pomarańczy, winogrono, ziarenka granatu, grzanki i posypać płatkami migdałowymi. Na końcu polać dressingiem.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%