Zamknij

Mocno truskawkowy sernik na zimno

08:53, 14.07.2021 Aktualizacja: 08:54, 14.07.2021
Skomentuj

Sezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalny weekend. Poleca Ewelina Pędzikowska i http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Masa serowo-truskawkowa:

  • 1kg sera z wiaderka
  • 600g świeżych truskawek
  • 45g żelatyny
  • 250ml wrzątku
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • 100g biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400g świeżych truskawek

 

Wykonanie:

1. Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami, a boki tortownicy obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy.

2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Masa serowo-truskawkowa:

Truskawki zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50 ml wrzątku aby napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać.

4. Gotową masę serowo-truskawkową wylać do tortownicy na biszkopty i wstawić do lodówki na około 40 minut.

5. Pozostałą ilość truskawek pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu masy serowo-truskawkowej. Następnie wylać tężejące galaretki i wstawić do lodówki na około 2 - 3godziny.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%