Dziś pojawiły się już pierwsze truskawki. Ewelina Pędzikowska przygotowała dla Was deser truskawkowy z chia i galaretką. Deser zawierający zdrowe nasiona, jogurt naturalny oraz soczyste truskawki to doskonała propozycja dla fanów niezbyt słodkich deserów z owocami. Więcej przepisów na wiosenne desery na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w ilości podanej na opakowaniu. Następnie przestudzić, wlać do pucharków ustawionych pod skosem aby uzyskać fikuśny skos i pozostawić do całkowitego stężenia galaretki. W przypadku gdy zostanie trochę galaretki należy wlać ją do pojemniczka i pozostawić aby stężała, a następnie pokroić w kostkę (wykorzystamy ją do dekoracji).
Kiwi obrać i pokroić w plastry, a truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki.
Jogurt naturalny dokładnie wymieszać z nasionami chia i miodem, wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć do pucharków z galaretką wyłożonych na ściankach plasterkami kiwi.
Gotowy deser udekorować truskawkami, kostkami galaretki i miętą.
Przed podaniem wstawić do lodówki.
0 0
Kupa