Związek Polskie Mięso organizuje szkolenia kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych pod hasłem Stawiam na drób! Dziś w Zespole Szkół nr 2 w Kutnie doświadczony mistrz kuchni Marcin Budynek, Judyta Szymkowiak dietetyk, koordynator programu oraz trener z Akademii Kulinarnej Budynka - Bartosz Łukaszewicz przeprowadzili instruktaż z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz praktycznej. Uczniowie "Troczewskiego" poznali nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw.
Celem zrealizowanego przedsięwzięcia było wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej. Szkolenia odbywały się w systemie jednodniowym i były podzielone na dwie części: część teoretyczną i część praktyczną.
Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwała Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych. A zmagania uczniów obejrzał i uwiecznił dla Was Piotr Szatkowski.
2 2
bzdura - dzisiejszy drób to chemia. to nie to co kura z wybiegu od babci
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz