Związek Polskie Mięso organizuje szkolenia kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych pod hasłem Stawiam na drób! Dziś w Zespole Szkół nr 2 w Kutnie doświadczony mistrz kuchni Marcin Budynek, Judyta Szymkowiak dietetyk, koordynator programu oraz trener z Akademii Kulinarnej Budynka - Bartosz Łukaszewicz przeprowadzili instruktaż z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz praktycznej. Uczniowie "Troczewskiego" poznali nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw.
Celem zrealizowanego przedsięwzięcia było wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej. Szkolenia odbywały się w systemie jednodniowym i były podzielone na dwie części: część teoretyczną i część praktyczną.
Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwała Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych. A zmagania uczniów obejrzał i uwiecznił dla Was Piotr Szatkowski.
fdfdfd12:49, 23.02.2018
2 2
bzdura - dzisiejszy drób to chemia. to nie to co kura z wybiegu od babci 12:49, 23.02.2018