Zamknij

Strasznie smaczne Halloween

Artykuł zawiera lokowanie produktu 17:50, 27.10.2025
Skomentuj

Halloween to wieczór, który pobudza wyobraźnię nie tylko w kwestii kostiumów i dekoracji, lecz także w kuchni. Warto przygotować menu, które wpisze się w klimat tego coraz popularniejszego w naszym kraju święta i jednocześnie zachwyci smakiem. Producent Majonezu Kieleckiego podpowiada, jak w prosty sposób stworzyć potrawy, które będą wyglądać upiornie, a smakować znakomicie.

Na stole w tym roku mogą pojawić się przystawki o zaskakującym wyglądzie i intensywnym aromacie. Sosy i dodatki produkowane przez kielecką Spółdzielnię sprawdzą się zarówno w wersjach klasycznych, jak i ostrzejszych. Dzięki nim nawet codzienne składniki zyskają niecodzienny, halloweenowy charakter. Przykładem może być miękkie ciasto z nadzieniem inspirowanym pizzą, z dodatkiem ostrego ketchupu i ciągnącego się sera, czyli przekąska, która nie tylko wygląda efektownie, ale też szybko znika z talerza.

„Krwawe calzone” z pikantnym sosem chipotle

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 150 g szynki lub salami
  • 200 g startego sera mozzarella
  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego z papryką chipotle
  • 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej sarepskiej
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i oliwę, zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz - w misce łączymy pokrojoną szynkę, starty ser, Ketchup Kielecki Chipotle i Musztardę Kielecką. Ciasto dzielimy na porcje, formujemy placki i nakładamy nadzienie. Składamy je na pół, zlepiamy brzegi i nacinamy wierzch w kształcie blizny. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w 200°C. Po upieczeniu możemy dodać odrobinę Ketchupu Kieleckiego, by uzyskać efekt „krwawej” dekoracji.

Strasznie proste inspiracje

Nie trzeba wiele, by na halloweenowym stole zrobiło się upiornie pysznie. Wystarczy odrobina fantazji i kilka produktów WSP „Społem”. Możemy przygotować jajka „z okiem potwora” - przekrojone na pół jajka na twardo z łyżeczką Majonezu Kieleckiego i plasterkiem oliwki w centrum. Świetnie smakują także mumie z parówek - owinięte paskami ciasta francuskiego, pieczone i podawane z Ketchupem Kieleckim lub Sosem Kieleckim Prażona Cebulka. Niewiele wysiłku wymagają dyniowe tosty, czyli grzanki z puree z dyni, Majonezem Kieleckim Lekkim i kroplą Ketchupu Kieleckiego tworzącą „krwawy” wzór.

Tak przygotowane menu nie tylko zrobi wrażenie, ale też stanie się świetnym uzupełnieniem halloweenowej zabawy.

 

(Artykuł zawiera lokowanie produktu)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%