Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto, za to z kategorii „wow”, którego smak długo się pamięta. Poznajcie nasze pewniaki, które idealnie sprawdzą się na święta i Sylwestra.
Istnieją smaki, które jednoznacznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Aromat przypraw korzennych, słodycz miodu i chrupkość orzechów łącząca się z czekoladą. Do tego aromatyczna kawa, królowa beza i nic więcej nie potrzeba. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
Przepisów na idealny sernik jest wiele, można nawet zaryzykować tezę, że w każdym domu króluje inna receptura. My proponujemy połączenie klasyki ze świątecznymi przyprawami i otulającą czekoladą. Sernik w wersji premium podbije niejedno podniebienie.
Przygotuj:
Spód
Masa czekoladowo-serowa
Polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Spód: rozpuść masło, a pierniczki i orzechy zmiksuj na drobny proszek. Możesz użyć blendera. Połącz składniki, by uzyskać zwarte ciasto. Wyłóż większą tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wylep dno masą pierniczkową. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa: w rondelku rozpuść czekoladę z masłem. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg, jajka, żółtka, cukier, proszek budyniowy, kakao, skrobię oraz śmietankę. Dodaj roztopioną czekoladę i krótko zmiksuj, uważając, by nie napowietrzyć masy. Wylej masę na schłodzony spód.
Pieczenie: piecz w temperaturze 165°C (góra-dół) przez 1 godzinę i 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw sernik na 20 minut, aby stopniowo ostygł.
Polewa: rozpuść masło z czekoladą, wymieszaj i polej wystudzony sernik. Udekoruj wedle uznania, np. pierniczkami czy orzechami.
– Przedświąteczne wypieki to nie tylko kulinarna tradycja, ale przede wszystkim magiczny czas spędzany z rodziną i bliskimi. W okresie przygotowań szczególnie doceniamy praktyczne rozwiązania, takie jak papier do pieczenia. Produkt banalny, ale jakże potrzebny w kuchni – nie tylko zapobiega przywieraniu ciast, pierniczków czy makowców do formy, ale także ułatwia ich porcjowanie i późniejsze przechowywanie. To mały detal, który robi dużą różnicę w świątecznym szale pieczenia – podpowiada Marta Krokowicz z marki Paclan.
Beza dacquoise to delikatny deser wywodzący się z Francji. Połączenie lekkich, chrupiących bezowych blatów z kremem kawowym tworzy wyśmienitą kompozycję smaków. Tę wersję przygotowaliśmy w formie gwiazdy, co sprawia, że będzie się pięknie prezentowała na uroczystym stole.
Przygotuj:
Beza
Krem
Dekoracja
Przygotowanie
Formowanie bezy |fot. Paclan
Beza: ubij białka z dodatkiem szczypty soli, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 15 minut, aż masa stanie się lśniąca i jednolita. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką. Uformuj bezę na papierze do pieczenia w kształt gwiazdy.
Pieczenie: włóż bezę do nagrzanego piekarnika (termoobieg) na 160°C i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 2 godziny. Po upieczeniu studź bezę w uchylonym piekarniku.
Krem: zaparz mocną kawę i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier na lekką i puszystą masę. Dodaj wystudzoną kawę, a opcjonalnie także śmietan-fix, miksując krótko, by zachować kremową konsystencję. Na koniec wmieszaj posiekane daktyle i orzechy, używając łyżki.
Składanie: przełóż wypieczone blaty bezowe kremem. Na wierzchu udekoruj deser posiekanymi orzechami, daktylami i posyp kakao.
Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na gwiezdną bezę dacquoise, czy na aromatyczny sernik czekoladowy, każde ciasto będzie prawdziwą ozdobą świąteczno-sylwestrowego stołu. Życzmy, aby deser stał się słodkim zwieńczeniem tych magicznych chwil spędzonych z bliskimi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz