Zamknij

Tarta z wędzonym łososiem i szparagami

13:40, 31.07.2020 Redaktor Aktualizacja: 13:40, 31.07.2020
Skomentuj

- Krucha, chrupiąca tarta z aromatycznym, wędzonym łososiem, chrupiącymi szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu - mówi Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka.

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 90g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Nadzienie:

  • 150g łososia wędzonego na zimno
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Masa śmietanowo-jajeczna:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 60g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cm x 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 16 minut.

2. Masa śmietanowo-jajeczna:

Jajka rozkłócić widelcem, dodać śmietanę, starty żółty ser, całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, przyciąć na szerokość odpowiadającą formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Wędzonego łososia pokroić w paski o szerokości około 5mm.

5. Na podpieczony spód tarty wylać masę śmietanowo-jajeczną, następnie na wierzchu ułożyć naprzemiennie obok siebie szparagi i paski łososia.

6. Gotową tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 10-15 minut aż masa śmietanowa się zetnie i lekko zrumieni.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%