- Krucha, chrupiąca tarta z aromatycznym, wędzonym łososiem, chrupiącymi szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu - mówi Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Masa śmietanowo-jajeczna:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cm x 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 16 minut.
2. Masa śmietanowo-jajeczna:
Jajka rozkłócić widelcem, dodać śmietanę, starty żółty ser, całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, przyciąć na szerokość odpowiadającą formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Wędzonego łososia pokroić w paski o szerokości około 5mm.
5. Na podpieczony spód tarty wylać masę śmietanowo-jajeczną, następnie na wierzchu ułożyć naprzemiennie obok siebie szparagi i paski łososia.
6. Gotową tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 10-15 minut aż masa śmietanowa się zetnie i lekko zrumieni.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz