Zamknij

Śniadaniowa kolorowa sałatka z chrupiącymi płatkami

08:08, 01.06.2021 O.R. Aktualizacja: 08:08, 01.06.2021
Skomentuj

Wiadomo śniadanie jest najważniejsze. Kolorowa sałatka, która w mgnieniu oka znika z talerzy to chrupiące płatki kukurydziane, świeże brokuły, pachnący koperek, delikatna szynka i warzywa polane aromatycznym sosem tworzące przepyszną harmonię smaków. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 500g brokułu
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 300g szynki konserwowej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czerwona papryka
  • 40g płatków kukurydzianych klasycznych
  • sól
  • cukier

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

3. Szynkę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać.

4. Sos:

Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

5. W kielichu układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, szynka, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wstawić do lodówki.

 

(O.R.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%