- Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą bazylią, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami - mówi Ewelina Pędzikowska. - Polecam mojego bloga https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Pesto z zielonego groszku:
Wykonanie:
1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
2. Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
3. Liście bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Następnie dodać ugotowany, wystudzony zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz