Zamknij

Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku

07:30, 07.08.2018 O.R Aktualizacja: 08:17, 07.08.2018
Skomentuj

- Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą bazylią, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami - mówi Ewelina Pędzikowska. - Polecam mojego bloga https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 700g fileta z kurczaka
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do wysmarowania naczynia

 

Pesto z zielonego groszku:

  • 250g mrożonego zielonego groszku
  • 50g liści świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 45ml oliwy z oliwek
  • 15ml soku limonki
  • 80g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 50g parmezanu
  • sól morska
  • pieprz

Wykonanie:

1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.

2. Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

3. Liście bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Następnie dodać ugotowany, wystudzony zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%