Zamknij

5 prostych trików na przechowywanie świeżych ziół – sprawdź czy je znasz

Artykuł zawiera lokowanie produktu 10:25, 27.08.2025 Aktualizacja: 10:25, 27.08.2025
Skomentuj

Zioła to aromatyczne dopełnienie niemal każdego dania – od klasycznego rosołu po orzeźwiające sałatki i letnie lemoniady. Jednak ich delikatna struktura sprawia, że szybko więdną, tracą smak, a w efekcie... lądują w koszu. Czy da się przedłużyć ich świeżość? Oczywiście – i to bez specjalistycznych sprzętów! Z pomocą przychodzą proste sposoby, które dzięki sprytnemu wykorzystaniu domowych artykułów, pozwalają zachować zioła w doskonałym stanie przez wiele dni, a nawet tygodni.

Zioła jak kwiaty – czyli bukiet w lodówce

Najprostszy sposób przechowywania świeżych ziół? Potraktuj je jak kwiaty cięte! Zaraz po przyniesieniu ze sklepu:

  • opłucz i lekko osusz zioła,
  • przytnij końcówki łodyg,
  • włóż do słoika lub szklanki z wodą,
  • luźno przykryj całość folią spożywczą lub nałóż woreczek śniadaniowy, by ograniczyć dopływ powietrza i spowolnić więdnięcie.

Taki bukiet ziołowy wstaw następnie do lodówki. – Jedynym wyjątkiem jest tu bazylia, którą najlepiej jest trzymać w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym blacie. Wodę w szklance lub słoiku postarajmy się wymieniać co 2-3 dni – to dodatkowo przedłuży świeżość ziół – podpowiada Marta Krokowicz, ekspertka marki Paclan.

Mrożenie ziół w porcjach – oszczędność i wygoda

Kto choć raz nie natknął się na koperek w babcinej lub maminej zamrażarce? A to dlatego, że zioła świetnie znoszą niskie temperatury. Idąc za przykładem doświadczonych gospodyń – zamróź je i wykorzystaj do gotowania w dowolnej chwili. Jak je przygotować do mrożenia? W kilku prostych krokach:

  • opłucz zioła,
  • posiekaj je na drobno,
  • podziel na porcje (np. po 3–4 łyżki),
  • włóż do woreczków do mrożenia,

I gotowe! Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy wrzucić taką porcję bezpośrednio do garnka z zupą lub na patelnię.

– Przygotowane porcje ziół to ogromna oszczędność czasu w kuchni. Wystarczy sięgnąć do zamrażarki – bez mycia i siekania. Zioła najlepiej pakować w woreczki do mrożenia – zajmują niewiele miejsca, są elastyczne i pozwalają uniknąć przenikania się zapachów. Nie zapominajmy o ich odpowiednim opisaniu – nawet jeśli na co dzień nie mamy problemu z rozróżnieniem ziół, te posiekane i zamrożone mogą nas lekko zmylić. Z myślą o takich sytuacjach na naszych woreczkach znalazło się miejsce na nazwę produktu i datę włożenia go do zamrażarki – tłumaczy ekspertka marki Paclan.

Świeżość pod kontrolą: wilgotny ręcznik + woreczek

Jeśli mamy w planach wykorzystanie ziół w krótszym czasie i nie chcemy ich mrozić, to możemy przechować je w lodówce. Jednak warto pamiętać o tym, że miękkie zioła, takie jak koperek, natka pietruszki czy szczypiorek, wymagają delikatniejszego podejścia. By nie zwiędły po dwóch dniach, zastosuj prosty trik:

  • zawiń je w lekko wilgotny ręcznik papierowy,
  • włóż do strunowego woreczka,
  • przechowuj w lodówce.

Tak zabezpieczone zioła nie tylko przetrwają dłużej, ale zachowają soczystą zieleń, jędrność i swój naturalny aromat.

Gotowe miksy – ziołowy pomocnik kucharza

Lubisz szybkie gotowanie? Przygotuj własne mieszanki tematyczne i zamróź je na później. Jeśli zastanawiasz się, jakie miksy warto stworzyć, spróbuj najpierw z tymi najczęściej używanymi:

  • „do rosołu” – z pietruszką, lubczykiem i koperkiem,
  • „włoski” – z bazylią, oregano i tymiankiem,
  • „do ryby” – z koperkiem, kolendrą i trawą cytrynową.

Możesz stworzyć dowolną ziołową kombinację, która sprawdzi się w Twoich potrawach. Przed włożeniem do zamrażarki porcje zapakuj do woreczków i podpisz markerem.

Całe gałązki w folii spożywczej

Niektóre zioła, jak rozmaryn, oregano czy tymianek świetnie przechowują się w spożywczej foli. Aby przedłużyć ich świeżość:

Woreczki śniadaniowe | fot. Paclan

  • delikatnie osusz gałązki,
  • szczelnie owiń je folią,
  • umieść w dolnej szufladzie lodówki.

W ten sposób zachowają jędrność i aromat nawet przez tydzień.

Tego lepiej unikać – ziołowe błędy w kuchni

Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, by uniknąć przedwczesnego psucia się ziół. Co to takiego?

  • nie przechowuj ich mokrych ani rzuconych luzem w lodówce – to sprzyja powstawaniu pleśni,
  • trzymaj je z dala od tylnej ściany lodówki, aby nie przymarzały,
  • bazylia nie lubi zimna – w lodówce traci kolor i smak, dlatego najlepiej rośnie i zachowuje aromat na kuchennym blacie w szklance z wodą.

Świeże zioła zawsze pod ręką

Dzięki tym prostym metodom i kilku zwykłym produktom kuchennym, możesz cieszyć się aromatem świeżych ziół przez cały tydzień – a nawet dłużej. Kluczem jest tu dobre przygotowanie, minimalizacja dostępu powietrza i przechowywanie w odpowiednich warunkach. Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste!

 

(Artykuł zawiera lokowanie produktu)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%