Czasem nawet najlepsze kotlety schabowe mogą się znudzić, a chciałoby się zjeść coś smacznego. Nie masz pomysłu na nowe danie? Wypróbuj nasze 3 przepisy na dania z piekarnika, które podbiją twoje kubki smakowe. Obiad z mięsem, rybą czy w wersji bezmięsnej? Ty zdecyduj!
Pałki z kurczaka w połączeniu z marynatą na bazie suszonych śliwek to propozycja, która zaskoczy każdego smakosza. Dzięki specjalnej marynacie kurczak jest soczysty, aromatyczny i pełen smaku.
Przygotuj:
Składniki na marynatę:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty zblenduj na gładką masę. Natrzyj nią dokładnie pałki z kurczaka i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Ziemniaki i marchew obierz, pokrój na drobniejsze kawałki i wymieszaj z przyprawami, olejem oraz wodą. Tak przygotowane warzywa włóż do rękawa do pieczenia.
W rękawie umieść również zamarynowane pałki z kurczaka oraz ćwiartki jabłek. Całość dokładnie wymieszaj, zawiąż rękaw, korzystając z dołączonego klipsa i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 70-80 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone, a warzywa miękkie i aromatyczne.
– Przy pieczeniu ziemniaków, warzyw korzeniowych czy mniejszych kawałków mięsa, takich jak udka drobiowe czy skrzydełka, doskonałym rozwiązaniem jest użycie rękawa do pieczenia. Powodów jest kilka. Po pierwsze rękaw do pieczenia pozwala zachować soczystość mięsa, a warzywa pozostają miękkie i pełne smaku, bez ryzyka przesuszenia. Po drugie pieczenie w rękawie wymaga znacznie mniej tłuszczu niż smażenie, a po trzecie – po pieczeniu piekarnik jest nadal czysty – wszystkie soki z mięsa i tłuszcz pozostają wewnątrz rękawa, co eliminuje konieczność żmudnego czyszczenia urządzenia. To połączenie smaku i wygody – mówi Marta Krokowicz, reprezentująca markę Paclan.
Łosoś w glazurze pomarańczowo-miodowej to danie, które z powodzeniem można podać na specjalną okazję, ale również na co dzień, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne.
Przygotuj:
Składniki na łososia i glazurę
Składniki na puree:
Przygotowanie:
Puree: pokrój bataty w kostkę, wymieszaj z solą, pieprzem, olejem, sokiem z cytryny i żurawiną. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 35 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu dodaj miąższ z mango, mleko kokosowe i mleko migdałowe. Całość zmiksuj na gładkie puree.
Glazura do ryby: w rondelku połącz sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód, masło, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu, aż glazura zgęstnieje.
Łosoś: na papierze do pieczenia ułóż plastry pomarańczy, a na nich dzwonki łososia. Polej je przygotowaną glazurą, a następnie zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 8-12 minut, w zależności od grubości dzwonków.
Serwowanie: Na talerzu ułóż puree z batatów i mango, na wierzch u połóż łososia, a całość posyp chipsami z kokosa dla dodatkowego smaku i chrupkości.
Tarta z burakami to połączenie delikatnej słodyczy, kremowego sera i chrupiących orzechów, które zachwyci miłośników wegetariańskich specjałów.
Przygotuj:
Przygotowanie:
Ciasto: rozwiń ciasto francuskie i ułóż je w formie do tarty, pamiętając o wcześniejszym wyściełaniu jej papierem do pieczenia. Delikatnie zawiń brzegi, a ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut, aby lekko podpiec spód.
– Bez względu na to, czy korzystamy z gotowych spodów czy pokusimy się o zrobienie blatu sami, warto pamiętać o wyłożeniu formy papierem do pieczenia. To rozwiązanie ma wiele zalet – przede wszystkim zapobiega przywieraniu ciasta, co znacznie ułatwia jego porcjowanie i podawanie. Dodatkowo pozwala oszczędzić czas, ponieważ forma pozostaje czysta, a resztki jedzenia zatrzymują się na papierze, który po użyciu można po prostu wyrzucić – podpowiada ekspertka marki Paclan.
W międzyczasie pokrój ugotowane lub upieczone buraki w cienkie plasterki.
Na podpieczonym cieście ułóż równomiernie plasterki buraków. Posyp pokruszonym serem kozim i orzechami włoskimi. Skrop całość miodem i oliwą z oliwek, dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz w 180°C przez 20-25 minut, aż ser się lekko zarumieni, a ciasto będzie złociste. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżym tymiankiem.
Czy w twojej kuchni zapachniało już inspiracjami? Powyższe przepisy to doskonały sposób, by urozmaicić codzienne obiady i odkryć nowe, pełne aromatu połączenia smaków. Nie zwlekaj – spróbuj i przekonaj się, jak proste może być przygotowanie wyjątkowego obiadu z piekarnika!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz