Zamknij

Ziołowy akcent w domowej galaretce

Artykuł zawiera lokowanie produktu 10:27, 24.07.2025 Aktualizacja: 10:27, 24.07.2025
Skomentuj

Czerwone porzeczki mają lekko kwaśny smak, który dobrze równoważy się z wytrawnym, żywicznym aromatem świeżego rozmarynu. Takie połączenie świetnie sprawdza się w przetworach. Warto wykorzystać sezon na te owoce, by przygotować galaretkę, która będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa, ale także do serów lub dań wytrawnych.

W tym przepisie naturalna kwaskowatość owoców zostaje przełamana ziołową nutą, a całość zyskuje odpowiednią konsystencję dzięki zastosowaniu cukru żelującego Diamant 2:1. Skraca on czas gotowania i wydobywa z owoców to, co najlepsze - smak, kolor i aromat.

SKŁADNIKI:

1 kg czerwonych porzeczek

0,5 kg cukru żelującego Diamant 2:1

150 ml gorącej wody

2 gałązki świeżego rozmarynu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Owoce należy obrać z szypułek, opłukać i rozgnieść widelcem. Zalać gorącą wodą, dodać rozmaryn i gotować przez 5 minut. Przetrzeć przez sito o drobnych oczkach, usuwając resztki skórek i ziół. Powstały sok zagotować, dodać cukier żelujący Diamant 2:1 i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 3 minuty od momentu wrzenia. Gotową galaretkę przelać do wyparzonych słoików, dodać kilka całych owoców i – opcjonalnie – odrobinę rozmarynu. Zakręcone słoiki odwrócić do góry dnem na 10 minut, następnie odstawić do ostygnięcia.

(Artykuł zawiera lokowanie produktu)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%