Zamknij

Święta w eKuchni: Wigilijny karp w galarecie

09:04, 08.12.2020 O.R Aktualizacja: 09:06, 08.12.2020
Skomentuj

Za dwa tygodnie Święta Bożego Narodzenia Ewelina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna przygotowała dla Was przepis na wyśmienitego wigilijnego karpia w galarecie.

- Wigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Jak zawsze we wtorki, czwartki i słodkie soboty zapraszam do eKuchni i na moją stronę http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/ - mówi Ewelina. 

Składniki

  • 1,5kg karpia
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10cm pora
  • 1/2 selera
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • cytryna
  • 2 łyżki żelatyny
  • sól
  • 2 łyżki vegety

Dodatkowo

  • natka z pietruszki
  • zielony groszek
  • cytryna

Wykonanie

Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć

do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu około godzinę. Wywar przecedzić (głowę zostawić do dekoracji) i dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny a następnie całość wystudzić. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarniku rozgrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%