Za dwa tygodnie Święta Bożego Narodzenia Ewelina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna przygotowała dla Was przepis na wyśmienitego wigilijnego karpia w galarecie.
- Wigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Jak zawsze we wtorki, czwartki i słodkie soboty zapraszam do eKuchni i na moją stronę http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/ - mówi Ewelina.
Składniki
Dodatkowo
Wykonanie
Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć
do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu około godzinę. Wywar przecedzić (głowę zostawić do dekoracji) i dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny a następnie całość wystudzić. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarniku rozgrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz