Klasyczne ucierane ciasto o smaku waniliowym połączone z lekko kwaskowymi, orzeźwiającymi porzeczkami i pokryte słodką, chrupiącą bezą to doskonały pomysł na słodki, sezonowy deser. Zamiast porzeczek można użyć również wiśni. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej szukajcie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Wierzch:
Beza:
szczypta soli
Wykonanie:
Porzeczki umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
Beza:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać partiami cukier i ubijać aż masa bezowa będzie gęsta i błyszcząca, a cukier niewyczuwalny.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrami, dodać żółtka i utrzeć na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać przesianą i wymieszaną z proszkiemdo pieczenia mąkę, mleko i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką aż masa będzie jednolita.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x24 cm wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Następnie rozłożyć porzeczki i na całości rozsmarować bezę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut. Po około 25minutach ciasto nakryć folią, żeby beza za bardzo się nie spiekła. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz