Zamknij
REKLAMA

W roli głównej porzeczka i beza

18.16, 14.08.2021 Redaktor Aktualizacja: 18.20, 14.08.2021
Skomentuj
REKLAMA

Klasyczne ucierane ciasto o smaku waniliowym połączone z lekko kwaskowymi, orzeźwiającymi porzeczkami i pokryte słodką, chrupiącą bezą to doskonały pomysł na słodki, sezonowy deser. Zamiast porzeczek można użyć również wiśni. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej szukajcie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła extra
  • 6 żółtek
  • 145g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12g cukru z prawdziwą wanilią
  • 230ml mleka
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • bułka tarta do wysmarowania formy
  • olej do wysmarowania formy

 

Wierzch:

  • 500g świeżej czerwonej porzeczki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Beza:

  • 6 białek
  • 230g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

 

Wykonanie:

Porzeczki umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.

Beza:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać partiami cukier i ubijać aż masa bezowa będzie gęsta i błyszcząca, a cukier niewyczuwalny.

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrami, dodać żółtka i utrzeć na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać przesianą i wymieszaną z proszkiemdo pieczenia mąkę, mleko i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką aż masa będzie jednolita.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x24 cm wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Następnie rozłożyć porzeczki i na całości rozsmarować bezę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut. Po około 25minutach ciasto nakryć folią, żeby beza za bardzo się nie spiekła. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%