Zamknij

Makaron w sosie serowo - koperkowym z wędzonym łososiem i pistacjami

07:13, 16.07.2020 O.R Aktualizacja: 07:27, 16.07.2020
Skomentuj

Ewelina Pędzikowska proponuje dziś makaron z aromatycznym sosem na bazie wyrazistego sera pleśniowego i pachnącego świeżego koperku, podany z wędzonym na zimno łososiem z nutą ostrego pieprzu i chrupiącymi pistacjami. Zapraszamy po więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 150g makaronu pappardelle
  • 185g łososia norweskiego z pieprzem wędzonego na zimno
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ser pleśniowy camembert naturalny
  • 40g obranych pistacji
  • 200ml śmietany 30%
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a koperek drobno posiekać.

Ser pleśniowy pokroić na mniejsze kawałki, a pistacje pokruszyć.

Łososia podzielić na mniejsze kawałki.

Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, wlać śmietankę, dodać pokrojony ser pleśniowy i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie gotować aż sos się zredukuje. Po tym czasie dodać posiekany koperek, kawałki łososia, całość dokładnie wymieszać i gotować wszystko 2-3 minuty na małym ogniu. Pod koniec dodać ugotowany al dente makaron i dokładnie wymieszać.

Makaron z sosem i łososiem wyłożyć na talerze i posypać pokruszonymi pistacjami.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%