Zamknij

Ostro-słodki czwartek: Śledzie po piracku

07:57, 07.05.2020 O.R Aktualizacja: 16:57, 07.05.2020
Skomentuj

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki warzyw to świetna propozycja dla fanów śledzika z papryką, marchwią, cebulą i ostrą papryką, które idealnie komponują się z nutą słodkości żurawiny. Ostro-słodkie śledzie to obowiązkowa pozycja piątkowego stołu.

Składniki:

  • 500g płatów śledziowych Matias
  • 2 małe czerwona cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 100g suszonej żurawiny

Zalewa:

  • 300ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka rumu silver
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Filety śledziowe odsączyć z zalewy i pokroić w paski o grubości około 1,5cm.

Cebulę pokroić w piórka, a marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę.

Zalewa:

Olej wymieszać z sokiem z cytryny, rumem i przyprawami.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, zalać zalewą i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby smaki się przegryzły.

Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%