Po długiej i mroźnej zimie nadeszła wiosna, a wraz z nią start sezonu grillowego w Polsce. Jak odpowiednio przygotować się do wspólnej biesiady z bliskimi? Poznaj grillowe wskazówki od marki VEGETA oraz inspiracje na wyjątkowe dania z grilla, którymi zaskoczysz swoich gości!
Eksperymentuj i baw się smakami
Sezon grillowy to okazja do prawdziwej uczty dla naszych kubków smakowych. Na ruszcie można przygotować oryginalne, pełne aromatu dania mięsne, warzywne, a nawet desery. Przy tak dużym wachlarzu możliwości, warto postawić na różnorodność i poeksperymentować ze smakami. Zamiast warzyw takich jak kukurydza czy papryka (które najczęściej grillujemy), spróbuj bakłażana, który wyjątkowo dobrze wchłania smaki przypraw, cukinii, dzięki której otrzymasz idealną lekką przekąskę w oczekiwaniu na danie główne lub brukselkę, która podczas grillowania nabiera zupełnie nowego charakteru i z zewnątrz staje się lekko chrupiąca, a w środku miękka i pełna smaku. Idealnym uzupełnieniem każdej tej propozycji będzie VEGETA Natur do pieczonych warzyw, która jeszcze bardziej podkreśli naturalny i pyszny smak wszystkich warzyw. Mieszanka została stworzona wyłącznie z naturalnych ziół i przypraw oraz nie zawiera dodatku glutaminianu sodu.
Podkreśl wyrazistość swoich dań
Przysmaki przygotowane na otwartym ogniu lub gorącym ruszcie to miła odmiana od codziennej kuchni. Warto zadbać, aby te wyjątkowe posiłki były perfekcyjnie aromatyczne i dostarczały jak najwięcej przyjemności. W tym celu można urozmaicić potrawy o dodatki, które podkreślą ich smak i sprawią, że będą jeszcze smaczniejsze. Mowa tutaj o pastach typu ajvar, hummus czy sosach jak barbeque lub tzatziki. Dodadzą różnorodności i sprawią, że każdy kęs przygotowanych potraw będzie zaskakiwał swoim smakiem. Według preferencji można próbować różnych past i sosów – słodkich, kwaśnych czy pikantnych. Co więcej, decydując się na przykład na Ajvar od marki Podravka, powstały z bakłażanów oraz papryki, bogatej w witaminę C, ulepszamy nasze potrawy o wartościowe składniki. Ajvar Podravka jest przygotowywany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury, nie zawiera konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków. Dostępny jest w dwóch wariantach smakowych: łagodnym i ostrym. W tym sezonie polecamy również wypróbować nowości od marki Podravka – ketchupu i sosu BBQ – obu dostępnych w wersji klasycznej, pikantnej z chili lub z jalapeno. Na szczególną uwagę zasługuje również – Zikzak Papri-chup, czyli kremowy sos z papryki, który świetnie komponuje się zwłaszcza z burgerami, frytkami, kiełbasą i innymi grillowanymi mięsami.
Grillowane pałki kurczaka w cytrynowej marynacie
Składniki:
Przygotowanie:
Pałki kurczaka umyj i osusz. Następnie przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt, VEGETA do złocistego kurczaka, startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Umieść mięso w marynacie i wstaw na około godzinę do lodówki (pamiętając, aby wyjąc je pół godziny przed pieczeniem). Mięso grilluj ok. 30 minut na średnio rozgrzanym palenisku. Gotowe pałki kurczaka posyp posiekaną melisą. Podawaj z pastą warzywną Ajvar Podravka.
Warzywa z sosem jogurtowym i orzechami
Składniki:
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrój bakłażana oraz cukinie w plastry, a brukselkę przekrój na pół, usuń twarde końce i blanszuj ją przez 3-4 minuty w gorącej wodzie, później osusz. Wszystkie warzywa skrop oliwą z oliwek, dopraw VEGETA Natur do pieczonych warzyw. Grilluj warzywa przez około 5-7 minut z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko przypieczone. W misce wymieszaj jogurt grecki z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Następnie warzywa wyłóż na talerzu i polej sosem z jogurtu, a całość posyp orzechami i dodaj kilka kropli oliwy.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz