Zamknij

Terrina - babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem i ziołowym serkiem

09:44, 10.04.2020 Aktualizacja: 07:34, 11.04.2020
Skomentuj

Świetna przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą hitem wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • 300g wędzonego łososia w plastrach
  • 300g śmietankowego serka
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki wody
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 okrągłe plastry żółtego sera o średnicy 10cm
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

2. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.

3. W wodzie namoczyć żelatynę, następnie dodać śmietanę i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać.

4. Serek śmietankowy, jajka, czosnek, chrzan przełożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać szczypiorek i żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Trzy foremki do babeczek o średnicy 10cm lub filiżanki od kawy wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyściełać plastrami łososia, wyłożyć masą serową, wyrównać i przykryć plastrem sera. Gotowe wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

6. Po tym czasie odwrócić do góry nogami, przełożyć na talerz i zdjąć folię.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%