Świetna przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą hitem wielkanocnego stołu.
Składniki:
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
2. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
3. W wodzie namoczyć żelatynę, następnie dodać śmietanę i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać.
4. Serek śmietankowy, jajka, czosnek, chrzan przełożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać szczypiorek i żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Trzy foremki do babeczek o średnicy 10cm lub filiżanki od kawy wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyściełać plastrami łososia, wyłożyć masą serową, wyrównać i przykryć plastrem sera. Gotowe wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
6. Po tym czasie odwrócić do góry nogami, przełożyć na talerz i zdjąć folię.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz