Zamknij

Wielkanocne babeczki z galarety z jajkiem i kurczakiem

08:36, 08.04.2020 O.R Aktualizacja: 07:36, 11.04.2020
Skomentuj

Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babeczki, z delikatnym kurczakiem, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Po przepisy Eweliny Pędzikowskiej sięgnij na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Galareta:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10cm por
  • 1/2 selera
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 1 cebula opalona na gazie
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • sól

Dodatkowo:

  • 4 jajka
  • 130g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 130g kukurydzy konserwowej

 

Wykonanie:

 

1. Galareta:

Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać 1,5l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa i warzyw). Następnie wywar odcedzić, odlać 1litr i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do lekkiego stężenia.

2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na połówki.

4. Marchew z bulionu pokroić w kostkę, ćwiartki z kurczaka obrać z mięsa i pokroić na mniejsze części.

5. Foremki babeczek napełnić warstwami: połówka jajka, zielony groszek, kukurydza, mięso z kurczaka, marchew i zalać tężejącym bulionem drobiowym. Gotowe babeczki wstawić do lodówki na około 3- 4 godziny.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%