Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babeczki, z delikatnym kurczakiem, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Po przepisy Eweliny Pędzikowskiej sięgnij na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Galareta:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Galareta:
Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać 1,5l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa i warzyw). Następnie wywar odcedzić, odlać 1litr i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do lekkiego stężenia.
2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na połówki.
4. Marchew z bulionu pokroić w kostkę, ćwiartki z kurczaka obrać z mięsa i pokroić na mniejsze części.
5. Foremki babeczek napełnić warstwami: połówka jajka, zielony groszek, kukurydza, mięso z kurczaka, marchew i zalać tężejącym bulionem drobiowym. Gotowe babeczki wstawić do lodówki na około 3- 4 godziny.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz