Zamknij

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami

10:18, 28.02.2021 O.R Aktualizacja: 10:58, 28.02.2021
Skomentuj

Do Wielkanocy cztery niedziele. W każdą przepisy na wielkanocne wyniki. Domowe ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą czekoladową to propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku kutnowskiej kulinarnej blogerki Eweliny Pędzikowskiej. Drożdżowiec w formie babki z czekoladą zawsze smakuje!  Zajrzyj na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto drożdżowe;

  • 400g mąki pszennej
  • 75g masła extra
  • 40g świeżych drożdży
  • 110g cukru
  • 2 jajka
  • 150ml ciepłego mleka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 łyżek kremu czekoladowego
  • 65g orzeszków ziemnych niesolonych
  • masło do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Polewa czekoladowa:
  • 100g białej czekolady
  • 100g śmietany 30%
  • 25g miodu
  • 5g żelatyny
  • 40ml wody

Dekoracja:

  • jajeczka czekoladowe w różnych kolorach i rozmiarach
  • świeże kwiaty
  • kawałek zielonego ciasta np. szpinakowego lub posypka zielona imitująca trawę

Wykonanie:

1. Ciasto:

Drożdże pokruszyć przełożyć do szklanki, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem, skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera aż do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na gładkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

 

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40x30cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.

 

3. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i wyjąć z formy.

 

4. Polewa czekoladowa:

Żelatynę namoczyć w wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę wymieszać z miodem, zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

 

5. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać pokruszonym zielonym ciastem, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.

 

 

 

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%