Do Wielkanocy cztery niedziele. W każdą przepisy na wielkanocne wyniki. Domowe ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą czekoladową to propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku kutnowskiej kulinarnej blogerki Eweliny Pędzikowskiej. Drożdżowiec w formie babki z czekoladą zawsze smakuje! Zajrzyj na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto drożdżowe;
Dekoracja:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć przełożyć do szklanki, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem, skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera aż do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na gładkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40x30cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i wyjąć z formy.
4. Polewa czekoladowa:
Żelatynę namoczyć w wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę wymieszać z miodem, zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
5. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać pokruszonym zielonym ciastem, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz