Papryka faszerowana ryżem, szpinakiem i wędzoną kiełbasą to propozycja Eweliny Pędzikowskiej na czas kwarantanny. Zrobiliśmy zapasy, mamy więc w lodówce i zamrażarce wszystko, dlatego do dzieła drogie Panie, drodzy Panowie.
Czerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki możemy też zrobić bez mięsa.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
6 czerwonych papryk
Farsz:
Wykonanie:
1. Papryki umyć, odkroić górną część i usunąć gniazda nasienne.
2. Farsz:
Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Papryki napełnić farszem, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz