Zamknij

eKuchnia na kwarantannę. Wykorzystaj smacznie wolny czas!

08:17, 24.03.2020 O.R Aktualizacja: 14:50, 24.03.2020
Skomentuj

Papryka faszerowana ryżem, szpinakiem i wędzoną kiełbasą to propozycja Eweliny Pędzikowskiej na czas kwarantanny. Zrobiliśmy zapasy, mamy więc w lodówce i zamrażarce wszystko, dlatego do dzieła drogie Panie, drodzy Panowie. 

Czerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki możemy też zrobić bez mięsa. 

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

6 czerwonych papryk

Farsz:

  • 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny
  • 200g ryżu
  • 360g mrożonego szpinaku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 60g sera feta
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Wykonanie:

1. Papryki umyć, odkroić górną część i usunąć gniazda nasienne.

2. Farsz:

Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Papryki napełnić farszem, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%