Kruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej przystawki. Ewelina Pędzikowska poleca na imprezę Andrzejkową. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Kolorowa salsa z łososiem:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. Z porcji wychodzi około 12 korpusów babeczek.
2. Kolorowa salsa z łososiem:
Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę, mango i awokado obrać ze skóry i również pokroić w małą kostkę. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć łososia, mango, awokado, granat dodać skórkę z limonki, rukolę, posiekaną kolendrę, miód, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Do każdego korpusu babeczki przełożyć kolorową salsę z łososiem, udekorować listkami kolendry i plastrem łososia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz