Szlachetne mięso z pachnącym tymiankiem, z dodatkiem aromatycznego sosu marchewkowego z akcentem suszonych pomidorów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Danie obiadowe poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Sos:
Wykonanie
1. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.
2. Sos:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w piórka. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchew, por , podlać drobiowym bulionem i dusić około 15minut. Po tym czasie dodać tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą, pierzem i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu wlać śmietanę i jeszcze chwilę smażyć.
3. Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem marchewkowym i podawać w towarzystwie ziemniaczków.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz