Zamknij

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym

09:59, 12.11.2019 Redaktor Aktualizacja: 22:21, 12.11.2019
Skomentuj

Szlachetne mięso z pachnącym tymiankiem, z dodatkiem aromatycznego sosu marchewkowego z akcentem suszonych pomidorów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Danie obiadowe poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 750 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • tymianek
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 sztuki marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 10cm por
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 370ml bulionu drobiowego
  • 200g śmietany 30%
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

1. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.

2. Sos:

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w piórka. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchew, por , podlać drobiowym bulionem i dusić około 15minut. Po tym czasie dodać tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą, pierzem i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu wlać śmietanę i jeszcze chwilę smażyć.

3. Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem marchewkowym i podawać w towarzystwie ziemniaczków.

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%