Zawsze we wtorek i czwartek w eKuchni dania obiadowe i sałatki! Dziś arancini to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni sycylijskiej.
- W mojej wersji z popularnym na naszych stołach delikatnym kurczakiem, zieloną bombą witamin - szpinakiem, pachnącą natką oraz aromatycznym serem. Smakują rewelacyjnie i są doskonałym pomysłem na sycący obiad - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na mój blog http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Kule ryżowe:
Nadzienie:
Wykonanie:
1. Farsz:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w bardzo małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20minut,a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju. Drobno posiekane ząbki czosnku podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia, dodać usmażony filet, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
2. Kule ryżowe:
Wodę zagotować, rozpuścić kostki rosołowe, dodać natkę z pietruszki i chwilę gotować. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie cały czas stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy wchłonie cały bulion, a ryż stanie się miękki. Pozostawić do wystudzenia, a najlepiej do następnego dnia. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, dodać jedno całe jajko i starty parmezan, całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy ryżowej uformować kule, nafaszerować farszem, obtoczyć w rozkłóconych jajkach, bułce tartej i smażyć na głębokim oleju.
0 0
To musi być pyszne. Próbujemy w domu przepis!