Zamknij

Międzynarodowy Dzień Sernika. Sezon na wiśnie!

08:44, 30.07.2019 Aktualizacja: 09:22, 30.07.2019
Skomentuj

30 lipca przypada Międzynarodowy Dzień Sernika, uczcimy więc go dziś w eKuchni śmietankowym sernikiem z domową wiśniową frużeliną, bo przecież to czas na te słodkie, soczyste owoce z polskich sadów. 

- Klasyczny domowy słodki sernik to idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami - poleca Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka. 

Składniki:

Spód:

  • 100g masła
  • 170g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

  • 900g białego sera (trzykrotnie mielonego)
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 200g cukru
  • 400ml mleka
  • 9ml aromatu śmietankowego
  • 35g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wiśniowa frużelina:

  • 400g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 7g żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody

 

Wykonanie:

1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.

2. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodać żółtka i jedno całe jajko, następnie partiami dodawać biały ser (cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka). Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

3. Wiśniowa frużelina: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż żelatyna się całkowicie rozpuści i pozostawić do wystudzenia.

4. Zimny sernik polać wystudzoną frużeliną i schłodzić w lodówce.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%