30 lipca przypada Międzynarodowy Dzień Sernika, uczcimy więc go dziś w eKuchni śmietankowym sernikiem z domową wiśniową frużeliną, bo przecież to czas na te słodkie, soczyste owoce z polskich sadów.
- Klasyczny domowy słodki sernik to idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami - poleca Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka.
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Wiśniowa frużelina:
Wykonanie:
1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.
2. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodać żółtka i jedno całe jajko, następnie partiami dodawać biały ser (cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka). Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
3. Wiśniowa frużelina: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż żelatyna się całkowicie rozpuści i pozostawić do wystudzenia.
4. Zimny sernik polać wystudzoną frużeliną i schłodzić w lodówce.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz