Zamknij
REKLAMA

Dziś Ostatki. Danie sycące na nocne karnawałowe harce

08:51, 16.02.2021 | Redaktor
Skomentuj
REKLAMA

Smaczna, sycąca zapiekanka na bazie makaronu, delikatnych, ale dobrze przyprawionych krewetek, suszonych pomidorów, aromatycznych oliwek, puszystej mozzarelli oraz pachnącej kolendry to świetny pomysł na rozgrzewające danie w ostatnią noc karnawału 2021. 

Przepisy kutnowskiej kulinarnej blogerki znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 400g krewetek
  • 3 łyżeczki przyprawy do ryb i owoców morza Natur Vegeta
  • 500g makaronu pełnoziarnistego rurki
  • 10 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • 150g czarnych oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 200g mini mozzarella
  • 1 pęczek kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • 100ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć , posypać przyprawą do ryb i owoców morza, odstawić na około 30 minut.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.

3. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a oliwki w plasterki.

4. Paprykę czerwoną umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.

5. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i krewetki ułożyć na makaron znajdujący się w naczyniu żaroodpornym.

6. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

7. Wierzch zapiekanki polać masą jajeczną i ułożyć kulki mini mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.

8. Gotową zapiekankę przed podaniem posypać świeżą posiekaną kolendrą.

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%