Smaczna, sycąca zapiekanka na bazie makaronu, delikatnych, ale dobrze przyprawionych krewetek, suszonych pomidorów, aromatycznych oliwek, puszystej mozzarelli oraz pachnącej kolendry to świetny pomysł na rozgrzewające danie w ostatnią noc karnawału 2021.
Przepisy kutnowskiej kulinarnej blogerki znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć , posypać przyprawą do ryb i owoców morza, odstawić na około 30 minut.
2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
3. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a oliwki w plasterki.
4. Paprykę czerwoną umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
5. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i krewetki ułożyć na makaron znajdujący się w naczyniu żaroodpornym.
6. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
7. Wierzch zapiekanki polać masą jajeczną i ułożyć kulki mini mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.
8. Gotową zapiekankę przed podaniem posypać świeżą posiekaną kolendrą.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz