Delikatna ryba zapiekana w aromatycznych pomidorach pachnących czosnkiem, cebulką w połączeniu z czarnym ryżem i zawierającą największą ilość błonnika pośród wszystkich kasz - kaszą bulgur to świetny pomysł na smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad. Więcej przepisów http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Składniki:
Wykonanie:
1. Kaszę i ryż ugotować al dente w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie.
2. Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę, ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez około 8 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć połowę sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać posypaną natką z pietruszki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz