Zamknij

Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur

08:38, 05.03.2019 Aktualizacja: 21:31, 05.03.2019
Skomentuj

Delikatna ryba zapiekana w aromatycznych pomidorach pachnących czosnkiem, cebulką w połączeniu z czarnym ryżem i zawierającą największą ilość błonnika pośród wszystkich kasz - kaszą bulgur to świetny pomysł na smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad. Więcej przepisów http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com

Składniki:

  • 800g fileta z miruny
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • natka z pietruszki
  • masło do wysmarowania formy
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

1. Kaszę i ryż ugotować al dente w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie.

2. Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę, ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez około 8 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć połowę sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać posypaną natką z pietruszki.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%