Zbliża się karnawałowy weekend. Szynkowe rulony to doskonała, łatwa i szybka w przygotowaniu efektowna przekąska z delikatnym serkiem, pachnąca szczypiorkiem i czosnkiem. Dekoracja z biedronek nadaje piękny wygląd. Taka przekąska świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Jemy z ręki Eweliny Pędzikowskiej. Zajrzyj na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Farsz:
Biedronki:
Wykonanie:
Farsz:
Serek dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bulion:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Zagotować bulion, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do wystudzenia.
(ewentualnie doprawić solą i pieprzem)
Biedronki:
Pomidorki umyć, naciąć do połowy aby nadać kształt skrzydełek biedronki. Głowę biedronki zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą czułkami. Kropki na pomidorkach wykonać za pomocą kremu balsamicznego. Całość udekorować natką z pietruszki.
Na każdym plasterku szynki ułożyć 2-3 łyżki farszu, rozsmarować nożem i zwinąć w rulon. Każdy zwinięty rulon ułożyć w prostokątnej foremce o wymiarach 8cm x 28cm w odstępach 2-3cm. Na każdym szynkowym rulonie, zrobić kleks z pozostałego farszu, ułożyć biedronkę i całość stopniowo zalać zimnym bulionem drobiowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin, po tym czasie pokroić w prostokąty.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz