Zamknij

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami

09:27, 23.01.2021 O.R. Aktualizacja: 09:29, 23.01.2021
Skomentuj

- Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych - poleca Ewelina Pędzikowska. - Zajrzyjcie na mój blog http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt :

  • 5 jaj
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania tortownicy

Mus jabłkowy:

  • 130g prażonych jabłek (ze słoika)
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 3 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa:

  • 500ml śmietany 36%
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40ml wódki cytrynowej

Dodatkowo:

  • 200g kajmaku
  • 100g migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

2. Mus jabłkowy:

Jabłka przełożyć do garnka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2 łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Masa śmietanowa:

Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder
i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Poncz:

Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.

5. Składanie ciasta:

Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący mus jabłkowy, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie na mus jabłkowy wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką. Na wierzchu polać kajmakiem, posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Wstawić do lodówki na czas schłodzenia.

(O.R.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

Bumerang Bumerang

0 0

Uwielbiam spożywać na gorąco niezwykle smaczną Malutką Szarlotkę z kajmakiem i chrupiącymi migdałami.
Kocham, lubię i szanuję Towarzystwo Pięknych Dam.
A najbardziej to lubię dobrze jeść, dużo pić, leżeć na tapczanie, słuchać Radia Wolna Reduta i przeglądać eKutno.

P.S. Pozdrawiam wszystkie Piękne Damy (panny, mężatki, rozwódki, wdowy).
Chodzących z tekturami bestialskich bab nienawidzę, nie kocham, nie lubię, nie szanuję i nie pozdrawiam.
Do zobaczenia i do usłyszenia. Pa!
23:14, 24.01.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%