-Tradycyjne ciasto z przepisu mojej babci na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek - mówi Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka.
Składniki:
Warstwa mannowa:
Mus gruszkowy:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Formę o wymiarach 30cm x 9cm wyłożyć herbatnikami.
Warstwa mannowa:
Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę mannę i gotować cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.
Mus gruszkowy:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 4 łyżki wody i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz