Prawie 50 wystawców, ponad 60 produktów i wspaniała kulinarna podróż przez województwo łódzkie. Za nami 15. edycja wojewódzkiego konkursu „Tygiel smaków”, który promuje regionalną kuchnię opartą o lokalne składniki oraz receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Główną nagrodę, czyli tytuł i statuetkę „Tygiel smaków” zdobyła szynka wieluńska z lagi wytwarzana przez firmę Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacka Podgórniaka z Felinowa z pow. wieluńskiego.
Tegoroczna, 15. edycja prestiżowego konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego była rekordowa, bo do udziału zgłosiło się 50 wytwórców tradycyjnej żywności z naszego regionu. To producenci wędlin, pierogów, właściciele pasiek, rzemieślnicze serowarnie czy po prostu rolnicy. Jury miało trudne zadanie, bo wszystkie zgłoszone propozycje to produkty najwyższej jakości, a przede wszystkim bardzo smaczne. Jury oceniało je w 8 kategoriach – o jednej więcej niż w poprzednich edycjach, a nowością była kategoria „miody”.
Decyzją komisji konkursowej nagroda główna, czyli Tygiel Smaków 2025 otrzymał Jacek Podgórniak za szynkę wieluńską z lagi. – To szynka, która jest produkowana od pokoleń, ma 30-letnią tradycję, jest bez konserwantów, z tłuszczykiem – mówi Jacek Podgórniak. Jak dodaje, klienci chwalą wędlinę za jej delikatny smak i soczystość. – Mówią, że jest taka, jak się robiło kiedyś.
Statuetka jest drugą do kolekcji dla rodzinnej firmy z gm. Osjaków. Wcześniej Jacek Podgórniak dostał Tygielka za kiełbasę felinowską.
W tym roku Tygielki, czyli pierwsze nagrody w każdej z 8 kategorii, otrzymali:
Dla Aleksandry Kowal Tygielek za pierogi z kapustą i mięsem to także kolejne wyróżnienie na wojewódzkim konkursie. W tym roku zgłosiła dwie propozycje – obok zwycięskich pierogów, także kluski żelazne.
– Ich smak to receptury oczywiście niezmienne od wielu, wielu lat. Już moja mama i babcia korzystały z tych receptur. Kapusta w pierogach pochodzi od sprawdzonego dostawcy, który już w czwartym pokoleniu robi nasadzenia, szatkuje i kisi kapustę, mięso od lokalnego dostawcy, który ma małą ubojnię i skupuje tylko od lokalnych rolników i hodowców zwierząt, a mąka też jest ze sprawdzonego źródła ze znakiem „jakoś i tradycja” – pani Aleksandra zdradza przepis na sukces swoich potraw.
Na sprawdzoną recepturę i maksymalnie prosty skład stawia również GS z Ozorkowa, laureat Tygielka za chleb żytni. – To 50 lat tradycji produktu, bardzo, bardzo stara technologia, bardzo pracochłonny proces produkcji i tylko 3 składniki: mąka żytnia, sól i woda – mówi Dariusz Szpakowski, prezes spółdzielni. Jak dodaje, wypieki z Ozorkowa chwalą i klienci i dietetycy, bo chleb ma bardzo niski indeks glikemiczny i jest polecany m.in. chorującym na cukrzycę.
W każdej z kategorii jury przyznało także wyróżnienia. Otrzymali je: KGW w Łagiewnikach Nowych za tort z łagiewnickiej patelni (dania gotowe), pasieka Boży Dar Adam Wiklak za miód nawłociowy (miody), tłocznia soków owocowych VERO Dariusz Kuna za bio sok 100 % z malin (napoje), Z pigwowca za dżem z pigwowca (orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce), Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Łodzi za pieczonego dzika (mięsa), Okręgowa Spółdzielnia w Głuchowie za kefir (sery i inne produkty mleczne), Agnieszka Ciołek za pampuchy (wyroby cukiernicze i piekarnicze), Piotr Klepacz „Celtica” za Łódzkie kiszone śledzie (inne produkty, w tym oleje, tłuszcze oraz ryby i produkty rybołówstwa).
Tegoroczne Tygle smakują lepiej także samym wystawcom - wszyscy nagrodzeni oraz wyróżnieni oprócz statuetek otrzymali również nagrody finansowe w wysokości od 800 do 2000 zł.
Konkurs Tygiel Smaków jest częścią targów Natura Food w Łodzi. Dla wystawców to niepowtarzalna okazja do promocji i zdobywania nowych klientów. Firma „Wiatrowy Sad” na targach i w konkursie prezentowała napój „Szarlotka”. To sok jabłkowy z dodatkiem przypraw: cynamonu, kardamonu i goździka. – Klienci są zachwyceni tym smakiem. To smak jesienny, który komponuje się z aurą. Można go pić na zimno i po podgrzaniu – mówi Grażyna Wiatr.
Nagrody i wyróżnienia wręczali Artur Bagieński, członek zarządu województwa i Adam Nowak, wiceminister rolnictwa oraz radny Sejmiku Województwa Łódzkiego.
- W konkursie nagradzamy cały wachlarz smaków: od wędlin, poprzez ciasta, miody, napoje, chleby aż po ryby – mówi Artur Bagieński. – To kulinarna podróż po województwie łódzkim.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz