Prawie 50 wystawców, ponad 60 produktów i wspaniała kulinarna podróż przez województwo łódzkie. Za nami 15. edycja wojewódzkiego konkursu „Tygiel smaków”, który promuje regionalną kuchnię opartą o lokalne składniki oraz receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Główną nagrodę, czyli tytuł i statuetkę „Tygiel smaków” zdobyła szynka wieluńska z lagi wytwarzana przez firmę Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacka Podgórniaka z Felinowa z pow. wieluńskiego. Tegoroczna, 15. edycja prestiżowego konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego była rekordowa, bo do udziału zgłosiło się 50 wytwórców tradycyjnej żywności z naszego regionu. To producenci wędlin, pierogów, właściciele pasiek, rzemieślnicze serowarnie czy po prostu rolnicy. Jury miało trudne zadanie, bo wszystkie zgłoszone propozycje to produkty najwyższej jakości, a przede wszystkim bardzo smaczne. Jury oceniało je w 8 kategoriach – o jednej więcej niż w poprzednich edycjach, a nowością była kategoria „miody”.
2025-11-15 11:15:30