Wytwórcy tradycyjnych produktów z Łódzkiego podbili tegoroczne Targi Smaki Regionów w Poznaniu. Ze stolicy Wielkopolski wrócili z rekordową liczbą statuetek Pereł i aż trzema Medalami Targów. W czwartek, 30 października, Joanna Skrzydlewska, marszałek województwa łódzkiego, pogratulowała im sukcesów oraz podziękowała za wyjątkową promocję regionalnej kuchni.
- To jest niesamowite osiągnięcie i najlepszy dowód na to, że w łódzkim mamy wysokiej jakości produkty, które cieszą się uznaniem nie tylko mieszkańców naszego województwa, ale wszystkich smakoszy z Polski i Europy. Dla państwa i dla nas również to ogromny powód do dumy, zadowolenia i radości. Jesteście naszym dobrem regionalnym – powiedziała Joanna Skrzydlewska podczas spotkania z wystawcami, w którym wzięli również udział Małgorzata Grabarczyk, przewodnicząca Sejmiku Województwa Łódzkiego oraz radni wojewódzcy: Hanna Gill-Piątek i Maciej Sulgan.
W tym roku do Poznania pojechało 20 wytwórców i producentów tradycyjnej oraz jakościowej żywności z Łódzkiego. Odwiedzający targi Smaki Regionów poznali największe kulinarne skarby naszego województwa m.in. opoczyńską bombę wiejskich smaków, gęsie pipki na żuliku, żarnowicką szynkę z nogą czy lody kamienie z Kłudzic. W Wielkopolsce smaki Łódzkiego reprezentowały też m.in. dżemy z Dmosina, kwas chlebowy z Kopyścia, pasztet z gęsi pieczonej z jabłkiem i cebulką z Lutomierska, kaszanka gryczana z Jordanowa, masło z Głuchowa czy konfitura z borówki z gminy Sulejów. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie, a stoisko naszego województwa było oblegane przez odwiedzających, którzy doceniali jakość produktów i potraw wytwarzanych w oparciu o bardzo tradycyjne receptury.
Takim przykładem jest wiejska bomba smaków, którą do Poznania zawiozły panie z KGW z powiatu opoczyńskiego.
- To jest tzw. pyza, czyli kluska ze startych i ugotowanych ziemniaków z farszem z kiszonej kapusty i mięsa pieczonego. Wszystko jest polane ciućkami, czyli podsmażonym boczkiem z cebulką. To potrawa wyciągnięta z naszych korzeni z regionu opoczyńskiego. Była tworzona przez nasze babcie, mamy, a my jako Koło Gospodyń Wiejskich, jako młode pokolenie, chcielibyśmy wypromować te nasze stare smaki i potrawy – mówi Magdalena Jędrzejczyk ze Związku Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej. Jak dodaje, popisowe danie rozeszło się jak przysłowiowe gorące bułeczki. - Wszystkie bomby, które zawieźliśmy do Poznania zostały wyprzedane.
Autentyczność smaków, nawiązania do tradycji i najwyższą jakość produktów doceniło też jury konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, bo aż 8 wystawców z Łódzkiego otrzymało statuetki Pereł. Perłowy smak ma np. masło ekstra „Osełka” od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie.
– Bardzo się cieszymy, że nas dostrzeżono i zauważono, Perłę mieliśmy wcześniej za twaróg, a teraz dostaliśmy za masło – mówi Teresa Jędraszek, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie. - To są produkty tradycyjne, bez żadnych konserwantów, bez żadnej chemii, tylko po prostu z czystego mleka.
Jak dodaje, nagroda już przekłada się na popularność osełki. Jak ludzie podchodzą, to chcą, żeby im sprzedać to masło, które dostało Perłę – potwierdza.
Wszyscy laureaci do „Pereł” zostali nominowani w regionalnym etapie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smarki Regionów”, który był częścią lipcowego Jarmarku Wojewódzkiego w Łodzi. Organizatorem finałowego konkursu, który odbył się w Poznaniu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W Poznaniu aż 3 produkty z Łódzkiego zostały wyróżnione również Medalami Targów. Z taką nagrodą wróciły z Wielkopolski lody kamienie z Kłudzic w pow. piotrkowskim.
- To takie bardzo dawne lody w sensie z historią wytwarzania od przedwojnia. Mieszkańcy regionu piotrkowskie mówią na nie kamborki, granaty, lody z kartką, z skałki. Mamy mini muzeum lodów im poświęcone, zgromadziliśmy w nim różne eksponaty i artefakty - mówi Blanka Strzelczyk, która razem z mężem prowadzi Wytwórnię Lodów Rzemieślniczych Pingwin.
Podczas Targów Smaki Regionów Łódzkie reprezentowali:
Jadwiga Zabost Łowickie Sady - Zakwas łowicki z buraków kiszonych
Teresa Jędraszek Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie - Masło ekstra Osełka z Głuchowa
Wytwórnia Lodów Rzemieślniczych Pingwin Tomasz Strzelczyk - Kamienie Pingwin
Masarnia „Żarnowickie Smaki" Bogusław Kołodziejczyk - Szynka Żarnowicka z Nogą
Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna - Bio sok 100% z czarnej porzeczki
Łukasz Woźniak Pasieka „Dobre Nasze" - Miód nektarowy lipowy z Grabicy
Marek Kapica Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu - Twarożek kanapkowo - sernikowy Mój Ulubiony
Restauracja Rajskie Manu - Cynamon Sp. z o.o. - Gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami, Kluski żelazne z wędzonym twarogiem, domowym smalcem, marynowaną rzodkiewką i prażoną cebulką
Związek Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej - Serowe kąski, Wiejska Bomba Smaków
Groser Monika Lasoń - Fabrykant Ser owczy dojrzewający
EKO-NATURA S.C., Agnieszka. DADUSZ, Paweł OLESZCZAK - Ekologiczny kwas chlebowy
Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr - Sok ze śliwek
Klimeko Sp. z o.o. Sp. k. - Bio kefir naturalny
Joanna Bachanek Nasza Kaczka - Pasztet z gęsi pieczonej z jabłkiem i cebulką
Paweł Szymczak Handel i Usługi - Płat z pstrąga w ziołach
AR-KOS Sp. z o.o. - Kaszanka gryczana z Jordanowa
Gospodarstwo Rolno Sadownicze „Borówkowa Polana" Edyta i Rafał Fogiel - Konfitura z Borówki Amerykańskiej
GOSPODARSTWO HASKAP BEATA WARULIK
„Ceroniowo” Łukasz Ceroń - Dmosiński dżem z malin
Jarosław Ługowski Pasieka Wędrowna „Miody Ługowskich" - Miód faceliowy
Produkty nagrodzone „Perłami” w kategorii produkt:
Marek Kowalski Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Szadku - Chleb żytni Szadkowski
Teresa Jędraszek Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie - Masło ekstra z Głuchowa Osełka
Wytwórnia Lodów Rzemieślniczych Pingwin Tomasz Strzelczyk - Kamienie Pingwin
Masarnia „Żarnowickie Smaki" Bogusław Kołodziejczyk - Szynka Żarnowicka z Nogą
Łukasz Woźniak Pasieka „Dobre Nasze" - Miód nektarowy lipowy z Grabicy
Marek Kapica Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu - Twarożek kanapkowo - sernikowy Mój Ulubiony
Produkty nagrodzone „Perłami” w kategorii danie:
Restauracja Rajskie Manu - Cynamon Sp. z o.o. - Gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami, Kluski żelazne z wędzonym twarogiem, domowym smalcem, marynowaną rzodkiewką i prażona cebulką
Związek Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej - Serowe kąski, Wiejska Bomba Smaków
Produkty wyróżnione Medalami Targów Smaki Regionów:
Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna - Bio sok 100% z czarnej porzeczki
Teresa Jędraszek Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie - Masło ekstra z Głuchowa Osełka
Wytwórnia Lodów Rzemieślniczych Pingwin Tomasz Strzelczyk - Kamienie Pingwin
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz