Pewnie słyszałaś lub słyszałeś, że na oliwie z oliwek nie można smażyć, prawda? Zapewne Twoja mama lub babcia podpowiadały Ci, że nie ma nic lepszego do smażenia niż smalec. Sprawdźmy to! Czas zmierzyć się z najpopularniejszymi mitami na temat tego, na czym warto smażyć, aby jeść zdrowo i pysznie.
Olej rzepakowy to popularny wybór do smażenia w Polsce. Czy to zdrowy wybór? I tak i nie. Można smażyć na oleju rzepakowym, ale warto też postawić na różnorodność. Dlaczego? Olej rzepakowy zawiera jedynie 61% kwasu oleinowego, który jest podatny na utlenianie, przez co prowadzi do powstania toksycznych związków. Olej rzepakowy świetnie sprawdza się na zimno lub do sporadycznego smażenia.
Pamiętaj, że tłuszcze to ważna część zbilansowanej diety. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, ale chcesz zadbać o spożywanie tylko zdrowych tłuszczów, możesz zamówić dietę pudełkową np. na stronie www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/kutno/.
Smażenie na smalcu nie jest dobrym wyborem. Głównie ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze przyczyniają się do powstawania chorób serca i układu krążenia. Jednak w porównaniu do masła ma mniej cholesterolu.
Oliwa z oliwek uznawana jest za symbol kuchni śródziemnomorskiej, która jest jedną z najzdrowszych diet na świecie. Wiele osób docenia ją jako dodatek do sałatek, pizzy czy focacci, ale nie do smażenia. Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia? Oczywiście, że tak. Warto wykorzystywać ją do obróbki termicznej, choć raczej odradza się używanie jej do smażenia na głębokim tłuszczu. Podczas delikatnego smażenia będzie świetnym i zdrowym wyborem. Najważniejsze jest to, aby wybierać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin. Przed zakupem oliwy upewnij się, czy na butelce znajdują się certyfikaty, wtedy zyskasz pewność, że masz do czynienia z dobrej jakości produktem.
Jeśli nie wiesz, jaką oliwę warto wybrać i w jaki sposób ją używać, aby jeść zdrowo, skorzystaj z pomocy cateringu dietetycznego, którego ofertę znajdziesz np. na stronie www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/lodz/. Dzięki temu przekonasz się, że używanie oliwy z oliwek może odmienić smak jedzonych przez Ciebie potraw.
Zacznijmy od tego, że masło w znacznej większości jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są najlepszym wyborem dla naszego zdrowia. Zaletą masła w porównaniu do wszystkich innych olejów jest to, że stanowi źródło witaminy D i A. Uwielbiamy masło także za jego konsystencję i to, jak odmienia smak potraw.
Jednak czy masło nadaje się do smażenia? Nie bardzo. Długie smażenie prowadzi do wydzielania się związków rakotwórczych – wyjątkiem jest smażenie jajecznicy na maśle. Jeśli jednak bardzo chcesz czuć maślany posmak w smażonych potrawach, wybierz klarowane masło, które jest bezpieczniejsze do smażenia i pieczenia.