W branży spożywczej wykorzystuje się wiele materiałów opakowaniowych. Do najpopularniejszych należą: tworzywo sztuczne, potocznie nazywane plastikiem oraz papier. Sprawdź, jakie mają właściwości i zastosowanie.
W branży spożywczej najczęściej wykorzystuje się takie tworzywa jak: politereftalan etylenu (PET), polipropylen (PP), polistyren (PS), polietylen o wysokiej gęstości (HDPE) oraz polietylen o niskiej gęstości (LDPE). Mimo że wszystkie wymienione rodzaje zaliczamy do grupy tworzyw składających się z polimerów syntetycznych, to każde z nich ma nieco inne właściwości. Jeśli chcielibyśmy poszukać dla nich wspólnego mianownika, można by powiedzieć o wysokiej trwałości i dużej odporności na uszkodzenia mechaniczne, a także stosunkowo łatwiej obróbce. Tworzywa sztuczne nie ulegają biodegradacji, ale doskonale nadają się do recyklingu. Producent tacek plastikowych, np. firma Stark Partner, dba o to, aby korzystać wyłącznie z materiałów, które nadają się do ponownego przetworzenia, żeby zminimalizować wpływ na środowisko naturalne. To sprawia, że plastik, mimo że nie jest biodegradowalny, jest uważany za tworzywo akceptowalne ekologicznie.
Z tworzyw sztucznych można uzyskać różne kształty. Najczęściej stosowanymi technologiami obróbki są: formowanie wtryskowe i termoformowanie. Oba rodzaje przynoszą świetne efekty. Pojemniki z wtrysku lub z termoformierki są wykorzystywane m.in. do pakowania produktów mleczarskich, lodów, dań gotowych i cateringowych. Zapewniają żywności ochronę na każdym etapie łańcucha dostaw. Dzięki temu artykuły spożywcze docierają do punktów sprzedaży w takim stanie, w jakim opuściły zakład produkcyjny.
Opakowania papierowe powstają z włókien pochodzących z drzew iglastych lub liściastych, które są miażdżone na tzw. pulpę i dalej przetwarzane. Ich największą zaletą jest biodegradowalność. Są jednak mniej odporne na wilgoć i uszkodzenia w porównaniu do opakowań plastikowych. W związku z tym nie są w stanie zapewnić żywności tak wysokiej ochrony przed działaniem czynników zewnętrznych, zwłaszcza gdy mowa o artykułach spożywczych łatwo psujących się.
Opakowania z papieru są wykorzystywane m.in. w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. Z tego materiału powstają także papierowe torby na zakupy. Tego typu opakowania nie sprawdzą się jednak w przypadku żywności kwaśnej i uwodnionej. Nie nadają się również do przechowywania artykułów spożywczych w bardzo niskich temperaturach.
Oba materiały mają wady i zalety. Trudno więc jednoznacznie wskazać, który rodzaj opakowania będzie lepszy. Wiele zależy od charakteru danego produktu.
Jakiej ochrony potrzebuje?
W jakiej temperaturze musi być przechowywany, żeby nie utracił swoich właściwości?
To pytania, które warto sobie zadać przed wyborem materiału opakowaniowego.
Producent opakowań plastikowych firma Stark Partner, oferuje pojemniki spożywcze wykonane z wysokiej jakości tworzywa, które są przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Przed wyborem warto zwrócić uwagę na testy i certyfikaty, aby upewnić się, że wykorzystywane przez producenta materiały, są zgodne z przepisami krajowymi i unijnymi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz