Burgery to niezwykle prosta potrawa, którą możesz łączyć z różnymi dodatkami. Jednak najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości mięso, najczęściej wołowe, które idealnie nadaje się do obróbki termicznej, nawet w wysokiej temperaturze. Wybierane jest również ze względu na swoje właściwości – jest bardzo soczyste i miękkie. Mielone mięso najlepiej zrobić z wysokiej jakości części tuszy wołowej, czyli udźca, antrykotu, łopatki czy rostbefa. Często możemy się spotkać również z tzw. Blend, czyli połączeniem różnych części mięsa.
Mięso na burgera jest starannie przygotowywane, aby nie straciło swoich walorów smakowych. Na początku, najwyższej jakości mięso wołowe, mielone jest na średnich oczkach maszynki. Następnie, przez około minutę, wyrabianie jest ręką, nie przekraczając tego czasu, gdyż mięso staje się wtedy twarde i sztywne. Po tym czasie formuje się kotleta o ⅓ większego niż bułka, gdyż podczas grillowania trochę się skurczy. Tak uformowane mięso doprawia się solą i pieprzem. Aby nie utraciło tłuszczu, który wydobywa walory smakowe oraz miało chrupiącą skórkę, warto przypudrować go mąką przed włożeniem na ruszt. Burger będzie gotowy po około 8 minutach, grillując każdą stronę po 4 minuty. Warto kontrolować jego temperaturę. Gdy wewnątrz przekracza 70 stopni, kotlet będzie odpowiedni.
Warto wiedzieć, że dobrej jakości burger to przede wszystkim ten, którego mięso przygotowywane jest na miejscu. Kupne, gotowe kotlety mają zazwyczaj niski procent zawartości mięsa, ponadto ich składniki zawierają sporo szkodliwych substancji. W smaku najczęściej są bardzo suche i jałowe. Na tym jak dobrze przygotować znają się między innymi w PasiBus w Katowicach.
A co jeśli nie przepadamy za wołowiną? W końcu nie każdy musi być jej zwolennikiem. Burger ma to do siebie, że jest idealnym przykładem fast fooda, którego można podawać z różnymi dodatkami w zależności od naszych upodobań kulinarnych. Oto kilka alternatyw, które są również warte spróbowania:
Wieprzowina – burger przygotowany z tego mięsa, należy do najbardziej soczystych. Zawiera więcej tłuszczu i wody niż mięso wołowe.
Drób – delikatne mięso, czyli "odchudzona" wersja kotleta
Ryby – najlepszym wyborem są krewetki, łosoś i tuńczyk
Burger warzywny – najzdrowsza wersja przyrządzana ze składników roślinnych. Idealnie sprawdzą się tutaj buraki, fasola, szpinak, ciecierzyca i soja.
Podstawowe, wszystkim znane składniki burgera to bułka, kotlet, ser, liść sałaty, pomidor, cebulka i sos. Oprócz wymienionych dodatków świetnie sprawdzą się również ogórki surowe, kiszone, a także konserwowe. Świetnym źródłem smaku będzie również grillowana papryka. A może tak dodatki z owoców? Czemu nie! Przez ostatnie lata w kuchni do przyrządzania różnych potraw często wykorzystuje się awokado, zarówno w formie plasterków, jak i smarowidła do bułki. Dużą popularność zyskuje także ananas czy gruszka.
Szeroka oferta różnych rodzajów burgerów dostępna jest w https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/katowice
Ważnym składnikiem jest także odpowiedni wybór sera. Delikatnie stopiony nada smaku, a także połączy ze sobą wszystkie składniki. Świetnym pomysłem będzie dodanie burraty, w smaku przypominająca mozzarellę. Wyróżnia go jednak słodkawa śmietanka, wypływająca po przecięciu. Jeśli jednak chcesz zdecydować się na bardziej wytworny, lekko pikantny smak warto wybrać manchego, który w swej konsystencji jest nieco twardy. Kolejną dobrą opcją jest półtwardy ser halloumi, charakteryzujący się elastyczną konsystencją.
Istotnym dodatkiem jest oczywiście sos, nadający dodatkowe walory smakowe. Możliwości w tym przypadku jest mnóstwo. Stawiając na klasyczne rozwiązanie, sprawdzi się dobrej jakości ketchup, majonez czy musztarda. Warto jednak iść odrobinę dalej i wypróbować czegoś odmiennego. Jako sos można zastosować zielone guacamole z awokado czy pesto z bazylii. Jeśli jednak wolimy bardziej pikantny posmak, można wybrać tutaj BBQ, jalapeno, a także wasabi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz