Jagnięcina zgodnie uważana jest za jedno, z najdelikatniejszych i najbardziej majestatycznych mięs. Co ciekawe dość często gości ona na naszych stołach, więc z pewnością walory smakowe tego mięsa są nam świetnie znane. Warto szczególną uwagę zwrócić na comber jagnięcy, który ma niezwykle soczysty smak i świetnie sprawdzi się w daniach obiadowych, a także podczas kolacji. Niemniej jednak mięso jagnięce wymaga odpowiedniego sposobu przygotowania i przechowywania. Tak więc jak można przyrządzić przepyszny jagnięcy comber?
Zanim przejdziemy do tego w jaki sposób można przygotować, a także przechować comber jagnięcy, warto w pierwszej kolejności dowiedzieć się, czym on tak naprawdę jest. Otóż w najprostszych słowach można określić go jako cześć półtuszy, która pochodzi z odcinka krzyżowego. Z tego też powodu bardzo często nazywa się go po prostu krzyżówką. Warto wiedzieć, że comber jagnięcy pochodzi z mięsa, które pokryte jest niezwykle grubą i sztywną warstwą tłuszczu i błonkami. Wobec tego jest ono niezwykle delikatne i soczyste, choć niektórzy wskazują na to, że mięso to jest nieco twarde. Comber jagnięcy wyróżnia się dość intensywnym kolorem czerwonym, a także mięsnym zapachem. Zwykle serwuje się go w postaci pieczeni lub steków, a nawet i przygotowuje się z niego kotlety.
Jakie właściwości odżywcze ma comber jagnięcy?
Każdy z nas zanim przyrządzi comber jagnięcy z pewnością zastanawia się, jaki będzie on miał wpływ na zdrowie i dietę. Otóż okazuje się, że mięso to ma niezwykle satysfakcjonujące właściwości odżywcze. Zwierana ono w sobie bowiem pokaźne ilości pełnowartościowego białka, a także wiele witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto również wiedzie, że w 100 gramowej porcji można znaleźć około 145 kalorii, z czego ładunek energetyczny dla organizmu pochodzi właśnie z białka. Comber jagnięcy jest również wartościowym źródłem wielu aminokwasów, w tym także niacyny i kwasu foliowego. Zwiera on w sobie także niezbędne dla organizmu pierwiastki jak np. fosfor, cynk, żelazo oraz potas.
Comber jagnięcy jak już zostało to wspomniane, jest mięsem niezwykle delikatnym, tak więc nie tylko sposób jego przygotowania jest ważny, ale również i sposób, w jaki comber będzie przechowywany. Najlepiej pokroić mięso to na małe kawałki i przechowywać w temperaturze około 4 stopni Celsjusza, jednak nie dłużej niż jeden dzień. W przypadku zaś pokaźnych kawałków, w ten sposób można przechowywać je nie dłużej niż 3 dni. Oczywiście comber jagnięcy można również zamrozić najlepiej w temperaturze nie wyższej niż -18 stopni Celsjusza. W takiej postaci zachowa on świeżość do około 5 miesięcy.
Zwykle comber jagnięcy jest serwowany w postaci pieczeni. Niemniej jednak można go poddawać obróbce termicznej na różne sposoby jak np. duszenie, grillowanie, smażenie czy wspomniane już pieczenie. Warto jednak skusić się na przygotowanie z tego mięsa przepysznych kotletów na obiad. Potrzebne będą:
Kotlety z tego mięsa są niezwykle proste w przygotowaniu. Mięso należy wyjąć z lodówki i odkroić zbędny tłuszcz. Kolejno musi ono zostać posiekane i natarte wybranymi ziołami. Na patelni należy rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, a także dołożyć odkrojony wcześniej jagnięcy tłuszcz z combra. Kotleciki muszą być smażone przez około 3-4 minuty z każdej strony, do momentu w którym przybiorą one lekko brązowy kolor. Na patelnię kolejno należy dorzucić czosnek i podsypać całość ziołami. W takiej oprawie kotleciki musimy smażyć przez dodatkową minutę z każdej strony. Po usmażeniu mięsa, warto odstawić je na chwilę, by "odpoczęło" i przesiąkło aromatami.
Comber jagnięcy jest jednym z najdelikatniejszych i najbardziej soczystych rodzajów mięs. Dodatkowo jest on źródłem pełnowartościowego białka i wielu witamin, więc warto skusić się na przygotowanie przepysznych kotlecików, które zachwycą podniebienie nawet najbardziej wymagających domowników.
Produkt dostępny w delikatesach ekologicznych https://www.spizarniarydzynska.pl
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz