Kto nie lubi słodyczy? Piękne zdobione ciasta, smak który przypomina dzieciństwo, to wszystko musi być na twoim weselu. Dlaczego warto serwować ciasta weselne i w jaki sposób? Poznaj rodzaje ciast weselnych. Poniżej dowiesz się co jest najważniejsze przy wyborze weselnych słodkości.
Stało się, organizujesz wesele. Wesele to najważniejsze wydarzenie w twoim życiu. Zapisze się w twojej historii na zawsze. Nie jest łatwo organizować wesele. Wybór sukni, sali, zaproszenie gościu, to wszystko jest stresujące a na koniec zostaje najważniejszy wybór, wybór dań i słodkości. Te ostatnie to punkt honorowy. Zazwyczaj jako słodkości podaje się ciasta. Ciasta według polskiej tradycji są serwowane po spożyciu dania głównego. Jest to symboliczne zakończenie spotkania. Trzeba odpowiednio wybrać rodzaj, bo każdy z przyszłych gości ma inne oczekiwania co do smaku i wyglądu ciasta weselnego.
Zobacz też: https://lovelywedding.pl/ciasta-na-wesele
Na weselach na pewno sprawdzą się klasyczne ciasta, są to: sernik, szarlotka, piernik i makowiec. Nie zwierają kremu oraz bitej śmietany, co jest dobrym rozwiązaniem podczas upalnej nocy w trakcie lata, czy późną wiosną, ponieważ mogą pozostać na stołach przez kilka godzin i się nie rozpłyną. Ciasta tego typu układa się na talerzach i paterach bez przykrycia.
Najbardziej efektywnymi ciastami na weselu będą takie które zdobione są dużą ilością owoców, świeże truskawki, maliny, czereśnie. To przykuwa uwagę a dodatkowe wzbogaca walory smakowe. Zazwyczaj w ten sposób zdobi się ciasta z galaretką.
Poza klasyką są ciasta które można nazwać nowoczesnymi:
Warto unikać skrajnie słodkich ciast, takie które mają dużą ilość lukru. Lukier w zbyt dużej ilości wygląda kiczowato i nie zachęca do spróbowania.
Na stole ze słodkościami nie może zabraknąć również muffinek. Choć w Polsce zagościły dopiero od niedawna, to szybko stały się popularne na prawie wszystkich przyjęciach, w tym weselnych. Muffinki to mini ciasta w kształcie babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z czekoladą, rodzynkami, bakaliami a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami). Zdobi się je na różny sposób, kremem, jadalnymi ozdobami o różnych wzorach, owocami. Dzieci je uwielbiają, a dla dorosłych jest to szybka, słodka przekąska. Wyglądają elegancko i są zazwyczaj układane na pięknych wielopoziomowych szklanych paterach.
W Polsce tradycyjnie ustawia się ciasta na dużych stołach, obok ekspresu do kawy i przyrządów do parzenia herbaty. Jest to zbliżone do szwedzkiego bufetu, każdy z gości może podejść o dowolnej porze do stołu i spróbować każdego przysmaku. Bufet co jakiś czas jest uzupełniany tymi samymi lub nowymi ciastami. Aby wzbogacić wizualnie bufet rozrzuca się na stole ozdoby w postaci owoców, stawia wazony z kwiatami oraz dekoruje wstążkami. W takim wypadku powinny być przygotowane ciasta które można łatwo przenieść szpatułką lub dłonią. Takie ciasta muszą być stabilne, odporne na wgniecenia i nie mogą się kruszyć, np. makowiec japoński, czy szarlotka. Pamiętaj o talerzykach na takim stole oraz odpowiednich sztućcach.
W wielu krajach dania weselne serwuje się w ustalonej kolejności, gdzie deser podaje się po zjedzeniu dania głównego. Kelnerzy podchodzą do każdego z gości osobno z talerzykiem wybranego deseru. Wesela takie są zazwyczaj eleganckie i uporządkowane. Na talerzyku deserowym mogą się znaleźć bardzo wymyślne ciasta weselne a ich wygląd może być ograniczony tylko wyobraźnią cukiernika. Z racji tego że takie ciasto będzie przechowywane w chłodni możemy się odważyć na bitą śmietanę, dodatki w postaci lodów
Przyjmuję się, że jedna blaszka ciasta wystarczy na około 10 osób. Jeżeli ciasta będą podane w formie szwedzkiego bufetu, należy wybrać do 3 rodzajów ciast. Nie warto przesadzać w ilości, ponieważ mamy jeszcze tort, który obowiązkowo musi spróbować każdy gość.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz