Co to są poliole? Dlaczego warto zrezygnować z cukru na rzecz polioli? Dla kogo poliole będą dobrym wyborem, a komu mogą zaszkodzić? Z tego artykułu dowiesz się również o tym, co to jest ksylitol, erytrytol oraz sorbitol.
Poliole (https://poprostuzdrowo.pl/poliole) to związki chemiczne, których budowa jest podobna do cząsteczki alkoholu, jednak zawierają one znacznie więcej grup hydroksylowych -OH.
Można spotkać się również z innymi nazwami polioli, takimi jak alditole lub cukrole.
Do polioli zaliczamy m.in. takie związki jak:
Zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1129/2011, wszystkie wyżej wymienione substancje zostały zawarte na liście dozwolonych substancji stosowanych w żywności.
Zobacz przepis na ciasteczka owsiane bez cukru! https://glodnapolka.pl/ciastka-owsiane-bez-cukru
Słodki smak
Poliole charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego są świetnym zamiennikiem cukru (https://poprostuzdrowo.pl/zamiennik-cukru) oraz powszechnie występującego w wysoce przetworzonej żywności syropu glukozowo-fruktozowego. Alditole są szczególnie znane w środowisku sportowym, ponieważ podkreślają smak potraw, dzięki czemu znacznie łatwiej jest wytrwać długoterminowo wielu osobom na diecie.
Niskokaloryczne
Poliole są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzają się u osób na diecie odchudzającej. 1g polioli zawiera mniej więcej 2,4 kcal, podczas gdy 1g cukru zawiera 4 kcal.
Cukrole mają niski indeks glikemiczny, który pomaga dbać o gospodarkę cukrową. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób z insulinoopornością oraz cukrzycą typu I i II. Niski indeks glikemiczny również sprzyja gładkiej i promiennej cerze, lepszym wynikom sportowym oraz koncentracji w ciągu dnia.
Poliole oprócz niskiego indeksu glikemicznego, zawierają również niski poziom insulinowy.
Zapobiegają próchnicy
Poliole w odróżnieniu od zwykłego białego cukru nie powodują próchnicy, dlatego zaleca się je stosować w trosce o zdrowe i mocne zęby. Co więcej, wykazują one działanie przeciwbakteryjne.
Osteoporoza
Niektóre badania naukowe wskazują, że wybrane poliole (np. ksylitol) już w jelicie cienkim mogą przyczyniać się do lepszego wchłaniania się wapnia z pożywienia, co przynosi korzystne efekty dla osób z osteoporozą, a także zapobiega wystąpieniu tej choroby.
Kosmetyki
Niektóre poliole oprócz zastosowania wewnętrznego, posiadają również korzystny wpływ od zewnątrz na skórę. W przemyśle kosmetycznym na szeroką skalę stosowany jest m.in. glicerol, który dodawany jest do kremów, maseł oraz balsamów nawilżających skórę.
Cukier rafinowany różni się od polioli sposobem metabolizowania. Cukier zaczyna się rozkładać już w jamie ustnej, natomiast poliole nie ulegają fermentacji w niejj. Sprawia to, że w przypadku polioli w jamie ustnej nie wytwarzają się kwasy organiczne, które działają szkodliwie na szkliwo zębów.
Niepożądane działania polioli
Mimo wielu zalet, poliole nie mogą być stosowane przez wszystkie osoby.
Zaleca się unikać spożywania polioli, jeśli u danej osoby występują takie dolegliwości trawienne jak:
Erytrytol
Erytrytol występuje również pod oznaczeniem E968. Jest jednym z najmniej kalorycznych polioli, ponieważ posiada jedynie 0,2 kcal/1g. Jest to spowodowane tym, że erytrytol nie ulega procesom metabolicznym w organizmie. Jest dość słodkim zamiennikiem cukru.
Zaleca się stosować go przez osoby z cukrzycą i chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0.
Ksylitol
Ksylitol ma oznaczenie E967. Ksylitol otrzymuje się z ksylozy, która jest związkiem zawartym w tkankach roślinnych. Jest prawie tak samo słodki jak cukier. Indeks glikemiczny ksylitolu to 13. Ksylitol wyróżnia się tym na tle pozostałych polioli, że daje uczucie charakterystycznego chłodu na języku.
Sorbitol
Oznaczenie sorbitolu to E420. Naturalnie sorbitol znajduje się w owocach takich jak: suszone śliwki, czereśnie, gruszki. Jest o połowę mniej słodszy niż sacharoza (cukier rafinowany). Sorbitol jest jednym z najbardziej kalorycznych polioli, ponieważ zawiera 2,5 kcal/1g. Posiada niski indeks glikemiczny o wartości 9.
Sorbitol jest doskonałym wyborem do słodkich wypieków, ponieważ jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Można wykorzystać ten słodzik jako substancję słodzącą do zrobienia galaretki, lodów lub dżemu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz