Transport żywności za granicę jest wyjątkowo kłopotliwy, ponieważ jest to towar o krótkim terminie przydatności, a do tego może być siedliskiem groźnych patogenów wywołujących choroby. Jakie warunki muszą więc być spełnione, by bezpiecznie przewieźć produkty spożywcze do innego kraju?
Nie wszyscy wiedzą, że obostrzenia sanitarne dotyczą nie tylko transportu żywności przeznaczonej na sprzedaż, ale i produktów kupowanych za granicą na własny użytek. Zasady te wprowadzone są po to, by nie rozprzestrzeniać chorób zwierzęcych. Na terenie Unii Europejskiej można jednak o tych obostrzeniach zapomnieć, ponieważ w zakresie norm weterynaryjnych we wszystkich krajach członkowskich obowiązują te same standardy, więc np. transport Chorwacja odbywa się bez problemu. Zasada ta dotyczy także przewozu żywności pomiędzy krajami UE a Szwajcarią, Norwegią, Andorą, San Marino i Lichtensteinu. Turyści z Islandii, Grenlandii i Wysp Owczych mogą wwieźć bez przeszkód tylko niewielkie ilości nabiału bądź mięsa (łącznie max 10 kg).
Transport towarów pochodzenia zwierzęcego, również gdy są one kupowane tylko dla siebie, z krajów innych niż wyżej wymienione wymagają już oficjalnej dokumentacji weterynaryjnej. Bez takiej dokumentacji można wwieźć jedynie żywność dla dzieci oraz niektóre produkty spożywcze ważące mniej niż 2 kg, np. miód albo żywe owoce morza. Z tych obostrzeń wyłączone są słodycze jak czekolada czy ciastka, pieczywo, makarony, przyprawy oraz produkty spożywcze niezawierające mięsa, ryb i nabiału.
Przewóz większej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwy jedynie wtedy, gdy ładunek spełnia wymogi dotyczące przesyłek handlowych. W przypadku żywności są to świadectwa wystawione przez odpowiednie urzędy weterynaryjne, a dokumentacja jest sprawdzana podczas kontroli weterynaryjnej już w momencie przekraczania granicy.
Przewóz żywności z kraju do kraju musi się odbywać bardzo szybko, tak by towar się nie popsuł. Najlepsze rozwiązanie? To zależy od miejsca docelowego – przykładowo, drogowy transport Finlandia może oznaczać przejazd przez kraje spoza wspólnoty, co oznacza dłuższe kolejki na granicach i częstsze odprawy, więc w tym przypadku lepszą opcją może być statek albo samolot.
Nie można też zapominać o warunkach przewozu żywności. Są produkty świeże, mrożone, sypkie bądź zapakowane i każda z tych grup wymaga innych rozwiązań w zakresie optymalnej temperatury i wilgotności – warunki te reguluje rozporządzenie dotyczące higieny transportu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz