Zamknij

ZUS dostosowuje harmonogram wypłat 13. emerytury do świąt. Kiedy świaczenia trafią na konta?

11:27, 24.03.2025 Aktualizacja: 11:49, 24.03.2025
Skomentuj

26 marca obchodzimy Dzień Szpinaku – warzywa, które od lat inspiruje do tworzenia różnorodnych dań. Chętnie wykorzystujemy go w sałatkach, zapiekankach, makaronach i przekąskach. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi doskonale komponuje się zarówno z intensywnymi przyprawami, jak i kremowymi sosami. Sięgając po szpinak w kuchni warto postawić na proste rozwiązania podkreślające jego charakter. W tym kontekście świetnie sprawdzą się produkty WSP „Społem”, które wzbogacą smak zielonych potraw i pozwolą na szybkie przygotowanie pełnowartościowych posiłków.

Szpinak w dobrym towarzystwie

Jego delikatna struktura sprawia, że idealnie łączy się z wyrazistymi dodatkami. Warto więc sięgnąć po klasyczne zestawienia, takie jak szpinak z czosnkiem i serem feta, ale również po mniej oczywiste, np. dodając odrobinę Majonezu Kieleckiego Lekkiego, który podkreśli kremową konsystencję zielonych sosów i past. Dla wielbicieli ostrzejszych smaków idealnym uzupełnieniem szpinakowych potraw będzie Musztarda Kielecka Sarepska.

Wytrawne gofry z pastą szpinakową

Warzywo to można wypróbować także w wersji na ciepło, np. w wytrawnych gofrach z zielonym sosem. Są lekko chrupiące, a jednocześnie puszyste. W połączeniu z pastą szpinakową na bazie Majonezu Kieleckiego Lekkiego oraz serem feta stworzą ciekawą alternatywę dla klasycznych kanapek. To idealny pomysł na nieoczywiste śniadanie, lunch lub kolację..

Składniki na gofry:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Pasta szpinakowa:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego Lekkiego
  • 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej Sarepskiej
  • 50 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:Szpinak podsmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez minutę. Przełóż do miski, dodaj Majonez Kielecki Lekki, Musztardę Kielecką Sarepską i rozkruszony ser feta. Wymieszaj na gładką pastę. W osobnym naczyniu połącz składniki na gofry i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewaj porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez kilka minut, aż będą złociste. Podawaj z pastą szpinakową, opcjonalnie posypane świeżymi ziołami.

Dzięki odpowiednim dodatkom szpinak może stać się inspiracją do tworzenia smacznych i niebanalnych dań. Więcej przepisów i produktów WSP „Społem” można znaleźć na stronie: www.wspspolem.com.pl.

(Ewa Kawiecka/ Artykuł zawiera lokowanie produktu)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%